Beurzen sluiten week wisselend

De beurzen in New York sloten gisteren in de plus, na twee dagen van koersverliezen. De stemming werd aan het eind van de handelsdag fors optimistischer nadat verschillende media hadden gemeld dat Timothy Geithner, nu voorzitter van de Federal Reserve Bank, minister van Financiën wordt.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot op een winst van 6,5 procent op 8.046 punten. De S&P 500-index won 6,3 procent, technologiebeurs Nasdaq 5,2 procent.

De Europese aandelenmarkten gingen gisteren, na een positief begin van de dag, toch weer onderuit. Zorgen over de economie zetten de meeste koersen toch weer in de min, voor de derde dag op rij. Vooral financiële instellingen kregen klappen. De Amsterdamse AEX-index verloor 2,2 procent en sloot op 222,93 punten. Daarmee is de hoofdgraadmeter in een week tijd meer dan 11 procent gedaald. De MidKap-index voor middelgrote fondsen daalde 0,4 procent tot 300,88 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren 2,2 tot 3,3 procent.

In de VS drukte Citigroup het sentiment. Het aandeel van de bank ging 20 procent achteruit en behaalde het laagste niveau sinds zestien jaar na onrust over de toekomst van het concern, ooit de grootste bank ter wereld. The Wall Street Journal berichtte dat de in zwaar weer verkerende bank zou overwegen te fuseren of delen te verkopen.

De geruchtenstroom rond Citigroup zetten ook de financiële concerns elders in de wereld opnieuw flink onder druk. ING en Aegon gingen in Amsterdam respectievelijk 6,8 en 11,4 procent onderuit en behoorden daarmee tot de hekkensluiters in de AEX-index. Het aandeel JPMorgan Chase werd eveneens door Citi meegezogen en daalde met 3 procent.

Ford, General Motors (GM) en Chrysler, de grote drie van de Amerikaanse auto-industrie, hebben afgelopen week geprobeerd leningen los te krijgen van de Amerikaanse overheid. De pogingen van de noodlijdende bedrijven zijn tot nu toe vruchteloos gebleken. Aandelen van GM en Ford stonden bijna de hele dag in de min, maar lieten gisteren aan het eind van de dag plussen zien.

Op de valutamarkt sloot de euro nagenoeg onveranderd op 1,2540 dollar. (ANP)