Bankbezoek

Een bezoek aan een filiaal van de Sberbank aan de Rjazanboulevard leverde afgelopen donderdag het volgende op: alle 50 aanwezige klanten waren bezig roebels in dollars of euro’s om te wisselen of hun spaarrekening op te heffen. Interessant was dat dit gebeurde enkele uren nadat premier Poetin in zijn rede op het partijcongres van Verenigd

DSC00505.JPGEen bezoek aan een filiaal van de Sberbank aan de Rjazanboulevard leverde afgelopen donderdag het volgende op: alle 50 aanwezige klanten waren bezig roebels in dollars of euro’s om te wisselen of hun spaarrekening op te heffen. Interessant was dat dit gebeurde enkele uren nadat premier Poetin in zijn rede op het partijcongres van Verenigd Rusland, een zakenbelangenpartij waarvan hij geen lid is maar waar hij wel graag optreedt, had gezegd dat niemand zich ongerust over de financiële crisis hoefde te maken en dat het Kremlin er alles aan deed om de problemen op te lossen.

Op zulke momenten zie je toch dat steeds minder Russen hun regering vertrouwen. Alsof ze doorhebben hoe ze op de televisie worden misleid en hoe alle problemen met het temmen van de crisis onder tafel worden geschoven. Als het om je eigen portemonnee gaat vervalt iedere trouw aan het vaandel.

President Medvedev heeft weliswaar dinsdag eindelijk toegegeven dat Rusland in een economische crisis verkeert, maar een dag later werd opnieuw een oekaze afgevaardigd waarin de Russische journalistieke berichtgeving over de crisis aan banden werd gelegd.  Onmiddellijk na uitvaardiging van die oekaze werden journalisten door justitie vervolgd die over banken met financiële problemen berichten. Maar zoals een van de journalisten die voor een verhoor werden opgepakt zei: ,,Dit soort acties betekenen een terugkeer naar de Sovjet-Unie. Ze zouden niet ons moeten oppakken, maar de directies van die banken die in de problemen zijn geraakt.”

    • Michel Krielaars