Winters weekeinde

IJskoude lucht afkomstig uit het Noordpoolgebied stroomt via de Noorse Zee en de Noordzee naar ons land. Boven het relatief warme zeewater ontstaan veel buien met regen, hagel en sneeuw. Doordat de stevige noordwestenwind een lange weg over zee aflegt, worden hoge golven gevormd langs de gehele Nederlandse kust.

Vanavond en vannacht blijven winterse buien over het land trekken en waait er vooral aan zee en op het IJsselmeer nog steeds een straffe noordwester. In het oosten van het land vallen de minste buien en koelt het af tot dichtbij het vriespunt. Tijdens en net na een hagel of sneeuwbui kan het even glad worden.

Morgen blijft het koud met maximumtemperaturen tussen 4 en 6 graden. Een vlagerige noordwestenwind, aan zee nog steeds krachtig, voert nog steeds vrij veel buien aan, met regen, hagel en natte sneeuw. De meeste buien vallen in de kustprovincies.

Na een rustige zondagnacht met landinwaarts een graadje vorst breidt een gebied met neerslag zich vanuit het westen uit over het land.

Zondag in de namiddag en avond gaat het op veel plaatsen sneeuwen. Overdag wordt het maximaal 4 graden.

Maandag trekt de neerslag naar het zuiden weg. Dinsdag en woensdag zijn droge dagen met een grote kans op mist. Als de mist lang blijft hangen, blijft het kwik zowel overdag als ’s nachts rond het vriespunt schommelen.