Voorlopig geen check met bodyscan

BRUSSEL. Passagiers op Europese luchthavens hoeven voorlopig niet bang te zijn dat zij verplicht gecontroleerd worden met een bodyscan. De Europese Commissie heeft een plan om bodyscanners standaard te gebruiken voor controles op vliegvelden voorlopig uitgesteld, zo bevestigde een woordvoerder. Eurocommissaris Antonio Tajani wilde de scan aanvankelijk per 2010 invoeren, maar de Commissie wil meer tijd uittrekken om de voor- en nadelen te onderzoeken. De bodyscanners, die onder meer op Schiphol al op vrijwillige basis worden gebruikt, roepen vragen op over privacy en mogelijke gezondheidsrisico`s. Parlementslid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) is blij dat de Commissie de voor- en nadelen nog eens gaat bestuderen. ”Het voorstel bodyscanners standaard als eerste controlemethode in te zetten ging mij veel te ver”, zegt Buitenweg. Wel vindt ze dat een bodyscan kan worden aangeboden als alternatief voor fouillering.