Veertig opstandelingen dood na Pakistaanse luchtaanvallen

Bij een luchtaanval van het Pakistaanse strijdkrachten zijn gisteren veertig opstandelingen omgekomen in het noordwesten van Pakistan. In het district Bajour bij de grens met Afghanistan kwamen 24 strijders om, in de in hetzelfde gebied gelegen Swat-vallei liep het aantal slachtoffers onder de militanten op tot zestien. Dat melden de Pakistaanse autoriteiten.

Sinds het Pakistaanse leger in augustus een offensief begon in het stammengebied dat grenst aan Afghanistan, zijn meer dan 1.500 opstandelingen omgekomen. Aan Pakistaanse kant sneuvelden de afgelopen maanden in de strijd 75 militairen.

In Afghanistan, aan de andere kant van de grens, zetten NAVO-militairen de opstandelingen onder druk. Al-Qaeda en Talibaan gebruiken het bergachtig grensgebied als uitvalsbasis voor aanvallen op westerse militairen in Afghanistan. NAVO-officieren lieten eerder deze week weten dat de samenwerking met het Pakistaanse leger steeds beter verloopt.

De Amerikaanse ambassadeur in Pakistan is gisteren voor de tweede keer op het matje geroepen over aanvallen van het Amerikaanse leger met onbemande vliegtuigjes op Pakistaans grondgebied. „Dergelijke aanvallen zijn een schending van Pakistans soevereiniteit”, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad in een verklaring weten.

Aanleiding voor de berisping is een raketaanval woensdag op opstandelingen buiten het grensgebied, dieper in Pakistan dan de twintigtal eerdere aanvallen. De relatie tussen Pakistan en de Verenigde Staten staat onder druk sinds de raketaanvallen in september begonnen. (AP, Reuters)