V-Raad: 3.100 extra troepen naar Congo

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft er gisteren unaniem mee ingestemd om 3.100 extra manschappen naar Congo te sturen, om de vredesmacht in dat land te versterken. Hoewel de resolutie spreekt van „onmiddellijke legering” van de blauwhelmen in het oorlogsgebied, erkennen diplomaten dat onduidelijk is wanneer de troepen daar verwacht kunnen worden en zelfs welke landen ze zullen leveren.

De Congolese regering heeft enthousiast gereageerd op het besluit. Het gaat om 2.785 extra militairen, en 300 politiemensen. In de resolutie wordt zorg uitgesproken over de slechte humanitaire situatie in het gebied en steun voor een politieke oplossing van het conflict. Ook roept de resolutie de vredestroepen op hun mandaat krachtig uit te voeren.

De vredesmissie van de VN in Congo (MONUC) is met de huidige 17.000 man al de grootste VN-operatie. Maar het lukt de militairen niet om het opgelaaide geweld in het oosten van het land, een gebied zo groot als Frankrijk, in de hand te houden en de burgers te beschermen. In de provincie Noord-Kivu, waar de gevechten zich concentreren, bevinden zich nu zo’n 5.000 VN-militairen.

Een kwart miljoen Congolezen is op de vlucht voor de strijd tussen de rebellen van de Tutsi-krijgsheer Laurent Nkunda en het Congolese regeringsleger. Ook andere milities hebben zich in de gevechten gemengd.

Frankrijk had het initiatief voor de resolutie genomen. Een eerder Frans plan om een Europese militaire missie naar Congo te sturen stuitte op verzet van andere EU-landen. (AFP, AP)