Tv-reporter Kuiphof overleden

De befaamde sportjournalist en voetbalcommentator Herman Kuiphof is woensdagavond op 89-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Soest. Kuiphof genoot vooral bekendheid in de jaren zestig en zeventig; de eerste succesvolle periode van het Nederlandse voetbal. Hij versloeg het beroemde mistduel Ajax-Liverpool in 1966 en de eerste Europa-Cupzege van een Nederlandse club in 1970. Feyenoord won de finale in het San Siro in Milaan van Celtic met 2-1. „Milaan is een beetje van Feyenoord, San Siro een beetje van ons”, zei Kuiphof destijds.

Kuiphof was ook televisiecommentator bij de verloren WK-finale van Oranje in 1974 tegen West-Duitsland. „Zijn we er toch weer ingetuind”, voorspelde hij vlak voor rust na de 2-1 van Gerd Müller. Kuiphof, die als schrijvend journalist begon, versloeg op televisie tevens Wimbledonfinales van Björn Borg, Jimmy Connors en John McEnroe.

Op het WK van 1978 in Argentinië nam hij afscheid als voetbalverslaggever. De finale tussen Nederland en Argentinië werd hem onthouden. Theo Reitsma werd door de baas van NOS-sport, Bob Spaak, aangewezen. Kuiphof bleef nog wel tennis verslaan.

Willem van Hanegem, die voor Oranje en Feyenoord voetbalde toen Kuiphof verslaggever was, zei: „Een keurig nette man met wie ik nooit één aanvaring heb gehad.” Kees Jansma, een oud-collega: „Hij gaf ons vak inhoud. Met zijn eruditie tilde hij de sportverslaggeving naar een hoger niveau.” Kuiphof was van 1981 tot 2001 columnist van NRC Handelsblad.

Oude columns en geluidsfragmenten via nrc.nl/sport