Tour 2010 start in Rotterdam

De Ronde van Frankrijk van 2010 begint in Rotterdam. Dat kwam tourbaas Christian Prudhomme gisterochtend persoonlijk aan vertrekkend burgemeester Ivo Opstelten vertellen. De stad kreeg van de Tourorganisatie voorkeur boven Utrecht, dat ook in de race was.

Volgens Prudhomme werd Rotterdam om twee redenen verkozen boven Utrecht. „In de eerste plaats omdat we in Rotterdam, net als de vorige keer in Londen, de Tour kunnen gebruiken om de fiets te promoten als een vorm van stadsvervoer. Daarnaast past de locatie perfect in de route die we in ons hoofd hebben voor 2010.”

„We krijgen een wereldtopsportevenement”, aldus een vrolijke Opstelten. „Het is goed voor Nederland, goed voor Rotterdam en goed voor de wielersport. Het gaat een geweldig feest worden.”

Rotterdam verbindt de Grand Départ, zoals de tourorganisatie het openingsweekeinde noemt, met het thema ‘New Energy’. Hiermee koppelt de gemeente de Ronde van Frankrijk aan jeugd, bewegen en een duurzaam milieu. Volgens Opstelten was het thema bij de Fransen goed gevallen. De burgemeester zal het startschot waarschijnlijk niet zelf geven. Opstelten wordt op 1 januari opgevolgd door Ahmed Aboutaleb.

Het is de vijfde keer dat de Tour in Nederland begint, na Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978) en Den Bosch (1996). Volgend jaar begint er ook een grote wielerronde in Nederland; op 29 augustus gaat in Assen de Vuelta van start. (ANP)