Tour 2010 begint in Rotterdam

De Ronde van Frankrijk begint in 2010 in Rotterdam. Dat vertelde Tourbaas Christian Prudhomme gisteren persoonlijk aan vertrekkend burgemeester Ivo Opstelten. De havenstad kreeg de voorkeur boven Utrecht.

„We krijgen een wereldtopsportevenement”, zei Opstelten. „We hebben even gejuicht en naar goed Frans gebruik rond het middaguur een glaasje champagne gedronken.” Volgens de burgemeester is de Tourstart goed voor Nederland, goed voor Rotterdam en goed voor de wielersport. „Het gaat een geweldig feest worden.”

De stemming in Utrecht, de enige andere kandidaat voor de organisatie van de Grand Départ, was beduidend minder positief. „Utrecht is uitermate teleurgesteld”, liet de gemeente in een persverklaring weten. Volgens de Tourorganisatie hadden beide steden „uitstekende dossiers. We hopen dat Utrecht, dat een enorm enthousiasme en passie tentoonspreidde, zich in de toekomst nogmaals kandidaat stelt.”

Volgens Prudhomme zijn er twee redenen waarom de voorkeur aan Rotterdam werd gegeven. „In de eerste plaats omdat we in Rotterdam, net als bij de Tourstart van 2007 in Londen, de Tour kunnen gebruiken om de fiets te promoten als een stedelijke vorm van vervoer. Daarnaast past deze locatie perfect in de route die we in ons hoofd hebben voor 2010.”

De 97ste Tour begint in 2010 op 3 juli. Vier keer eerder begon ’s werelds grootste wielerronde in Nederland: in Amsterdam in 1954, in Scheveningen in 1973, in Leiden in 1978 en in Den Bosch in 1996. De plannen voor 2010 worden op 11 december nader toegelicht. (ANP)