Toebak

Toen ik een tijdje geleden in het Palazzo Rosso was in Genua, zag ik in een van de zalen een charmant klein zeventiende-eeuws schilderij van een kroeg-tafereeltje, waarbij een man op de voorgrond een pijpje zat te roken. Als je zo’n voorstelling ziet, weet je onmiddellijk zeker dat de schilder een Nederlander is.

Geen enkel ander volk ter aarde dan het onze kent zo’n lange, rijke traditie en cultuur van ‘toebak zuigen’. Wij roken al in de horeca sinds de geboorte van onze natie. Onze Gouden Eeuw werd in kroegen met tabakswalmen gevierd.

Het verbaast mij niets dat de discussie over het rookverbod in de horeca opnieuw in volle hevigheid in losgebarsten. Ik had het allemaal al vele malen voorspeld in evenzoveel profetische columns in dit hoekje van uw krant. Kroegen in Groningen, Den Bosch, Tilburg, Breda, Zwolle, Enschede en nu ook in Amsterdam zetten collectief de asbakjes weer op tafel. Minister Klink hamert op strenge naleving van zijn eigen wet en kondigt een lik-op-stukbeleid aan. Zijn controleurs kunnen het werk intussen al lang niet meer aan. De vraag is nu hoe het verder moet.

En steeds vaker hoor je een pleidooi voor de ‘Spaanse oplossing’: kleine kroegen mogen zelf kiezen of ze rokers bedienen of niet-rokers.

Zo had het natuurlijk al vanaf het begin moeten worden geregeld. Daar was niet eens een wet voor nodig geweest. De ondernemer heeft recht op een vrije werkplek, daar was het allemaal om begonnen. Maar hij is niet verplicht om zijn werkplek rookvrij te maken. En de klanten kunnen kiezen. Zowel rokers als niet-rokers zijn tevreden. En er is geen noodzaak meer tot energievretende terrasverwarming of andere noodmaatregelen.

De minister van Volksgezondheid is tegen dit scenario omdat hij het misverstand koestert dat hij gaat over onze volksgezondheid. Hij moet onze gezondheid niet bij wet willen regelen, maar hij moet bij wet garanderen dat ieder de vrije keuze heeft om gezond te zijn of niet.

En sinds de Spaanse oplossing in Spanje is ingevoerd, hebben Spaanse sporters alle belangrijke wedstrijden gewonnen. Klink is toch ook minister van Sport?

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer