Theremin klinkt als hemelse manna

cd pop Clara Rockmore: Lost Theremin Album ****

cd pop

Clara Rockmore: Lost Theremin Album ****

De theremin, het wonderbaarlijke instrument dat zonder aanraking muziek voortbrengt uit elektromagnetische golven, werd door niemand zo virtuoos bespeeld als door Clara Rockmore (1911-1998). Als voormalig wonderkind op de viool kon ze de uitvinder Lev Termen vertellen hoe hij het instrument moest verbeteren, onder meer door het spelen van staccato noten mogelijk te maken naast de vloeiende glissandi die het instrument kenmerken. Echte muziek, geen geluidseffecten, wilde Rockmore spelen.

Thereminbouwer en uitvinder van de synthesizer Robert Moog nam in 1975 twee uur muziek op van Rockmore, met haar zus Nadia Reisenberg op piano. Zestien van die opnamen, nooit eerder verschenen, staan nu op Rockmores Lost Theremin Album met werken van Bach, Schubert, Gerswhin en anderen. Perfect bespeeld door Rockmore klinkt de theremin als een etherische vrouwenstem, een warm snaarinstrument of, voor de liefhebber, als manna uit de hemel.

    • Jan Vollaard