Televisie Voorkeur

Keuterboer Franz Gsellmann uit Kaag in het zuid-oosten van Steiermark (Oostenrijk) was in 1958 zo onder de indruk van zijn bezoek aan het Atomium in Brussel – één van de weinige keren dat hij zijn erf verliet – dat hij besloot zelf in het geheim een reusachtig ‘perpetuum mobile’ te maken: een Weltmaschine, waarin hij onder meer katholiek-religieuze voorwerpen en raadselachtige teksten in verwerkte. Ein Meisterwerk der nutzlosen Schönheit, Aspekte, ZDF, 23.15-23.45u. tijdmachine

actualiteiten

Eenvandaag. Criminelen slagen er steeds vaker en steeds beter in medicijnen na te maken die nep zijn. Het ministerie van Volksgezondheid maakt zich zorgen over de vaak schadelijke stoffen in de neppillen en houdt een speciale conferentie over nepmedicijnen onder de noemer Geholpen, genezen of genept? . Een gesprek een Nederlandse pillentester en met een Brit die voor fabrikant Pfizer (van o.m. de erectiepil Viagra) jacht maakt op de producenten van namaakmedicijnen. Ned.1, 18.20-18.35u.

Gesprek met de minister-president. Toelichting op het kabinetsbeleid. Ned.1, 18.35-18.45u.

Netwerk. Gerd Leers, de burgemeester van Maastricht, wordt gevolgd tijdens de wiettop waar verschillende gemeenten bij elkaar komen om over het lokale drugsbeleid te praten. Ook aandacht voor de gemeente Venlo die al jaren geleden een oplossing vond tegen de drugsoverlast. Verder een portret van de Nederlander Paul de Waard die in juni vorig jaar in Australië een vrouw te hulp schoot die werd mishandeld door haar vriend. De Waard werd neergeschoten en overleefde het ternauwernood. Voor zijn heldhaftig ingrijpen krijgt de Nederlander een Australische onderscheiding. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Ciska Joldersma, Tweede Kamerlid voor het CDA, tegenstander van een gedoogbeleid voor softdrugs en advocaat André Beckers uit Maastricht, verdediger van de cannibisbranche debatteren met elkaar naar aanleiding van de wiettop. Verder geeft publicist Jeroen Smit (De prooi, Blinde trots breekt ABN AMRO) commentaar op de ontwikkelingen bij ABN Amro en Fortis. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Pauw & Witteman. Burgermeester Gerd Leers over de wiettop. Journalist, uitgever en bestuursvoorzitter van het IDFA Derk Sauer vertelt over het documentairefestival en geeft ook zijn mening over de economische crisis in Rusland en de gevolgen daarvan. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Volgende keer beter. Programma over (mis)communicatie tussen arts en patiënt. Vierde aflevering. Theo Berg, oud-inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, wordt doodziek opgenomen in het ziekenhuis. Oorzaak: niemand heeft hem verteld hoe hij met zijn katheter om moet gaan. Theo Berg stelt de gang van zaken aan de kaak. Hij maakt een grondige analyse van de procedures in het ziekenhuis. Ned.2, 19.50-20.25u.

De leugen regeert. Discussieprogramma over de media. Malika Karoum zou een moderne Mata Hari zijn en verantwoordelijk voor spionage, drugssmokkel en liquidaties. Dit beweerden gezaghebbende misdaadjournalisten in diverse media als De Telegraaf, Revu en Het Parool. Maar hebben deze journalisten hun werk wel naar behoren gedaan? De KRO-documentaire Sex Sells blijkt na onderzoek een verkeerd beeld te geven van de seksuele moraal van jonge kinderen. Verder aandacht voor het BBC-rapport over de grap van haar twee sterpresentatoren Jonathan Ross en Russell Brand. De twee dreven in een radioshow de spot met Andrew Sachs, bekend als de klunzige kelner Manuel in de serie Fawlty Towers. Deze bespotting leidde – via de Britse schandaalpers – tot een stroom klachten. Columnist Francisco van Jole over het rookverbod. In de mediaraad Roelof Hemmen, presentator RTL Nieuws en Margriet Brandsma, Duitsland-correspondent voor het NOS Journaal. Ned.2, 21.20-22.00u.

The Barristers. Vierdelige documentaireserie waarin jonge advocaten in spe worden gevolgd. In deel 2 onderhandelt scheidingsadvocaat Louise McCabe uit Birmingham over een financiële regeling bij een echtscheiding. Collega’s gespecialiseerd in familierecht buigen over de zaak van de baby met de beschadigde schedel. Verder praten financieel beperkte rechtenstudenten over hun studietijd. BBC 2, 22.00-23.00u.

amusement

De Nationale Wetenschapsquiz 2008. Derde van zes voorrondes. Acht families strijden met elkaar om in de finale (op Nieuwjaarsdag) te komen en daar de titel ‘knapste familie van Nederland’ te veroveren. Ned.2. 20.50-21.20u.

humor

Neveneffecten. Absurdistische documentaires over fictieve personen, verschijnselen of plekken. In de aflevering van vanavond worden Adolphe en Rudolphe Tupolev uit de vergetelheid gehaald en in ere hersteld. Aan de hand van getuigenissen en nooit eerder vertoond beeldmateriaal volgen we de levensloop van deze twee geniale wetenschappers, van hun prille jeugd tot hun grootste succes: een uitvinding die de wereld veranderde. Canvas, 20.40-21.15u.

Tequila. Humoristische korte filmpjes die het gewone leven een vervreemdende draai geven. Met Edo Brunner, Tina de Bruin, Steyn de Leeuwe, Dara Faizi en Arie Koomen. Ned.3, 22.00-22.30u.

RTL Voetbal: Eerste divisie. Samenvattingen uit de eerste divisie. RTL 7, 23.10-0.10u.

NOS Sportjournaal. Eredivisievoetbal: samenvatting van de wedstrijd Volendam-Roda JC. Korfbal: aandacht voor de eerste competitiewedstrijd tussen Koog Zaandijk-DOS ’46. Schaatsen: vooruitblik op de World Cup komend weekend in Moskou. Eredivisievoetbal: vooruitkijken met AZ-speler David Mendes da Silva naar de te spelen wedstrijd van zondag aanstaande tegen Ajax. (22.30-22.56 uur)