Superhelden in`De Revisor`

De man van staal versus de man van taal, dat is zo ongeveer de strekking van de nieuwe Revisor, waarin `de superheld` op de snijtafel belandt. Het moet gezegd: de man van staal komt er niet goed van af. Je ziet de bui al hangen bij het toegankelijk geschreven openingsartikel van Allard Schröder, waarin de superheld onder andere linguïstisch gediagnosticeerd wordt. Wat blijft er over van de ronkende allure van een Spiderman, The Hulk of Daredevil, namen die in het Engels klinken als een klok, als die zichzelf op hun Nederlandse verblijfsvergunning teruggebracht zien als `Spinneman`, `De Rauwe Bonk` en `Durfal`? Hij is een held op sokken, de superheld, en daar hoef je hem niet eens een stuk kryptoniet voor onder zijn neus te leggen. Een pak melk of vla, dat volstaat, zoals Sjoerd de Jong aantoont in zijn bijdrage. Back in the eighties was daar ene Auke, een man van daden, die zijn maatschappelijke ongenoegen kenbaar maakte door pakken zuivel uit de torenflat waar hij woonde te gooien. Wie weet staat die man daar nu nog steeds, in zijn hoofd ver verheven boven de rest van de wereld en in steeds grotere eenzaamheid steeds goedkopere pakken melk naar beneden werpend. (Super-)helden: waar ze ook vandaan komen, ze vinden elkaar in hun alleen zijn.

M.m.v. Arjen Fortuin, Sebastiaan Kort, Maartje Somers