Selectie Theater & Dans

Kamp Holland

Leopold Witte en Geert Lageveen van muziektheatergroep Orkater maken met Kamp Holland een onthutsend muziektheaterstuk dat aankomt als een mokerslag. Witte en Lageveen volgen het stramien van een oorlogsfilm: eerst de training, waarin de trainers met cynische hardheid, soms streng, soms luchtig, de soldaten tevergeefs proberen voor te bereiden op de oorlog. Dan volgt een missie, een patrouille buiten het kamp die dodelijk afloopt. Vooral sterk is hoe ze de paradox van een VN-soldaat tonen: de harten veroveren van de inheemsen, terwijl je ze bij gelegenheid ook in de benen schiet. Knuffelkanaries uitdelen aan een bevolking die juicht om een dode Nederlandse soldaat. Tournee t/m 1 febr. Inl. 020-6060600 of www.orkater.nl

Gewürztraminer

Marcel Osterop noemt zijn compacte relatiekomedie, opgevoerd door Het Zuidelijk Toneel, naar een frisse Elzaswijn. Maar echt zonnig is zijn stuk niet, eerder grimmig met een harde, soms zelfs agressieve ondertoon. Actrice Constance Kruis vernedert haar vriend (Dimme Treurniet) en haar lievelingsvriendin Heike Wisse op even doeltreffende als irritante manier. Haar verbale geweld is treiterziek. En toch werkt het: de eenzaamheid van alle drie is gruwelijk. Tournee t/m 18 dec. Inl www.hzt.nl.

Vakman

Artemis speelt het kindertoneelstuk Vakman (9+) van Josse de Pauw. Vier kunstenaars komen bijeen om hun slechte kunst te verbranden. De kanker van Vakman, maakt deze 'zuiveringsactie' noodzakelijk. De Pauw biedt een uitgebalanceerde combinatie van lyriek en ontnuchterende spitsvondigheden. Daarbinnen is veel ruimte voor het improvisatietalent van de spelers. Een machtsspel om wie de meeste liefde kan uiten voor Vakman houdt de voorstelling onder hoogspanning. Toernee: t/m 21 dec. Inl: 073- 6123223 of www.artemis.nl

Goemans Kroon Van den Brink

Toneelgroep Monk speelt een bewerking van Thomas Bernhards toneelstuk Ritter Dene Voss. Met Ellen Goemans en Maartje van den Brink als de acterende zussen en met Rutger Kroon als hun gestoorde broer. De broer, een psychiatrische patiënt, fulmineert tegen de fundamenten van een beschaving waarvan hijzelf het ultieme product is. Regisseur Joachim Robbrecht houdt de vaart erin, bezuinigt niet op doordenkertjes of dubbele bodems en laat Bernhards onnavolgbaar geestige taal intact. Tournee t/m 24 jan. Inl www.tgmonk.nl.

De vrouw met de baard

Regisseur Koos Terpstra neemt afscheid van het NNT met De vrouw met de baard. De voorstelling toert rond in twee verschillende versies, met twee aparte casts. Deze zwanezang van Terpstra’s NNT vermengt de wereld van het circus met de politieke wereld. Het gaat over de leugen en de waarheid, en het volgen van je hart, je eigen hart. Tournee t/m 28 dec. Inl www.nnt.nl of 050-3113399.

Rilke