Selectie Muziek

Alice Russell

De blanke Britse soulzangeres Alice Russell heeft een ‘zwarte’ achtergrond. Haar vader was organist in de kerk en als jong meisje zong ze vaak mee in het koor. Ze bezit een goede soulstem die herinneringen oproept aan oudgedienden als Minnie Ripperton maar ook aan Alicia Keys. Op haar onlangs uitgekomen vierde album Pot of Gold etaleert ze haar talent. 30 nov., 16u, Paradiso, Amsterdam. Inl: www.paradiso.nl

Cubop City Bigband

De Cubop City Bigband brengt een eerbetoon aan de koning van de salsa, Tito Puente. Ze heeft daarvoor de bassist van de salsakoning, Andy Gonzalez, gevraagd mee te spelen. Tito Puente overleed in 2000. 28 nov., 20u30, Bimhuis, Amsterdam. Res. 020 7882188

De Kift

De band uit de Zaanstreek bestaat al twintig jaar en heeft in die tijd veel trouwe aanhangers gekregen. Mooie en grappige liedjes worden afgewisseld met fanfarepunk, welke beelden oproept van Hollandse boerderijen, dijken en molens. Hun twintigjarig bestaan vieren ze met het album Hoofdkaas en een reeks optredens. 21 nov., 20u, LVC, Leiden. Inl. www.lvc.nl

Triggerfinger

Een van de betere Belgische bluesbands, Triggerfinger, treedt op in het noorden van het land. Triggerfinger is ruw, ruig en hard. Belgen brengen harde blues en vette rock ’ roll maar vooral heel veel energie. 21 nov., aanvang 21u30, Vera, Groningen. Info: 050 3134681.

Le Guess Who

Ze noemen zichzelf het ‘festival van morgen’ vanwege de vele onbekende talenten die er te zien zijn. Het underground popfestival Le Guess Who laat niet alleen de namen van morgen uit voornamelijk Baltimore, Montreal en New York zien; ook een (klein) aantal oude bekenden zal er optreden, onder wie bassiste Melissa Auf Der Maur (ex-Hole en Smashing Pumpkins) die naast een concert ook een voorproefje van haar komende regiedebuut laat zien. 27 t/m 30 nov. diverse locaties Utrecht. Inl. www.leguesswho.com

Olivier Messiaen

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest herdenkt de honderd jaar geleden geboren Franse componist Olivier Messiaen met de symfonische meditatie Les offrandes oubliées (1930). Verder dirigeert Yannick Nézet-Séguin de tweede concertsuite De Vuurvogel van Stravinsky, het Concert voor viool en orkest van Prokofjev met concertmeester Igor Gruppman als solist, en Ma mère l’oye van Ravel. 28, 29 nov 20u15, 30 nov 14u15 De Doelen Rotterdam res: 010 217171728

Dag in de Branding

De tiende editie van het Haagse ééndaagse festival Dag in de Branding begint 29 nov om 15u in het theater De Regentes met een hommage van het Koninklijk Conservatorium aan de Amerikaanse componist Elliott Carter, die 11 december zijn honderdste verjaardag hoopt te vieren. Muziek van Carter en Ives, daarna nog Music for 18 musicians van Steve Reich. Verder: dans in Korzo, het Residentie Orkest met een Raaff-première in de Anton Philipszaal en Bas Wiegers in Paard van Troje. Inl: Dagindebranding.nl

India Festival