Selectie Film

IDFA

Het 21ste International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is nog t/m 30 novemberl. Met o.a. Episode III van Renzo Martens over hoe het Westen aan de armoede van Afrika verdient en Standard Operation Procedure van Errol Morris over de Abu Ghraib gevangenis in Irak. Eregast in Frans Brommet met een retrospectief van 15 films. Kaarten aan de Centrale Festivalkassa, Cineact, Reguliersbreestraat 31. Inl www.idfa.nl

Shadow Festival

T/m woensdag 26 november is het Shadow Festival. Het documentairefestival draagt dit jaar de naam Special edition: 8 ½’ en heeft een intiemere opzet. Zo worden liefhebbers van non-mainstream documentaires onder meer verwelkomd in de huiskamers van drie Amsterdamse filmmakers: Frans Weisz, Kees Hin en Jan Wouter van Reijen. De openingsfilm Chaiqian (Slopen) van J.P. Sniadecki is 21 november in de Doelenzaal en als hoofdgasten zijn Sean McAllister (Minders) en Pawel Pawlikowski (Serbian Epics) uitgenodigd. Inl www.shadowfestival.nl

Blindness

De nieuwste film van de Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles, bekend van de energieke drama’s City of God en The Constant Gardener, opende deze lente het filmfestival van Cannes. Blindness is gebaseerd op de grimmige parabel De Stad der Blinden van de Portugese Nobelprijswinnaar José Saramago. De verwachtingen waren torenhoog, Blindness maakte ze niet waar. Saramago’s fabel bleek uitgebeend tot een apocalyptische actiethriller à la Children of Men (2006): daar werd de mensheid steriel en doelloos, hier blind en hulpeloos. Alleen dankzij de ziende doktersvrouw (Julianne Moore) kunnen de zachte krachten winnen. Zij moet dan wel geweld omhelzen, en de macht met al zijn consequenties. Blindness gewoon als een doemthriller bezoeken, dan wordt u zeker niet teleurgesteld. Regie: Fernando Meirelles. Met: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael Garcia Bernal. In: 17 bioscopen.

Body of Lies

Geheim agenten zoals Leonardo DiCaprioj hebben geen familieleven. Dat wil het cliché en Body of Lies is een film vol clichés. Maar regisseur Ridley Scott (Gladiator, Black Hawk Down) kan wel actiefilms maken. Het probleem zit hem meer in verhalen vertellen. En net nu we het gevoel hebben dat films als Syriana, The Kingdom of In the Valley of Elah zo’n beetje alles hebben verteld over de ‘war on terror’, doet Scott het met Body of Lies nog eens dunnetjes over.

DiCaprio is Ferris, de man op de grond, Russell Crowe de met zijn mobiele telefoon verkleefde marionettenspeler. Ze moeten een dealtje zien te sluiten met de baas van de Jordaanse inlichtingendienst. Terror porn heet dit nieuwe genre inmiddels treffend. Regie: Ridley Scott. Met: Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Mark Strong, Golshifteh Farahani. In: 60 bioscopen.

Waltz with Bashir

Zesentwintig hijgende honden banen zich een weg door Tel Aviv. Ze stoppen als altijd bij dat ene gebouw om te grommen naar een man die doodsbang op ze neerkijkt. Met dit krachtige beeld begint de ‘geanimeerde documentaire’ Waltz with Bashir. Het is één van die films waarvan je verbaasd de bioscoop verlaat: documentairemaker Ari Folman toont oorlogswaanzin op een manier die je niet gewend bent. De film behandelt de Israëlische invasie in Libanon van 1982, een militair succes dat uitliep op een moreel fiasco.

Regie Ari Folman. In 40 biscopen.