Selectie Buitenland

Parijs

De jonge Romeinse aristocraat Virginio Cesarini is door de Zuid-Nederlandse schilder Antonie van Dyck (1599-1641) afgebeeld in een wonderlijke houding, half omgedraaid op zijn zetel. Alsof hij heel plotseling wordt aangesproken door een mysterieuze persoon die zich buiten de lijst bevindt. De dood waarschijnlijk, want Cesarini overleed niet lang daarna aan tuberculose. Dit prachtige portret is een van de hoogtepunten van het retrospectief dat het Musée Jacquemart wijdt aan de grootste 17de eeuwse Europese portrettist sinds Titiaan.

T/m 25 jan, 158, boulevard Haussmann, www.musee-jacquemart-andre.com

Parijs

Drie niet te missen, heel verschillende, grote opera-evenementen. In de Opéra Bastille t/m 3 December Tristan und Isolde van Wagner. De sobere regie van Peter Sellars, de schitterende, indrukwekkende videobeelden van Bill Viola, de onvergelijkelijke stem van Waltraud Meier en de lyrische leiding van Semyon Bychkov maken van deze productie (2005) ongetwijfeld het hoogtepunt van het directeurschap van Gérard Mortier. In afwisseling, ook in de Opéra Bastille t/m 23 december, Die Zauberflöte van Mozart in de gedurfde regie van de spraakmakende Catalaanse theatergroep La Fura dels Baus die in 2005 veel ophef maakte. Tenslotte Welcome to the voice (2008) van Steve Nieve over de grote liefde van een arbeider voor een stem, vertolkt door de popsterren Elvis Costello, Sting en zijn zoon Joe Sumner en de sopraan Sylvia Schwartz.

Inl www.operadeparis.fr; www.chatelet.com.

Parijs

De 15de ‘Mois de la photo’ is in volle gang, met honderd exposities door heel Parijs waarvan het merendeel loopt tot eind december. Thema is ‘Europa : traditie en verandering’.

www.mep-fr.org

Londen

Y.Z. Kami maakt grootschalige werken vol Westerse werkelijkheid en spirituele Oosterse werelden. De kunstenaar uit Teheran studeerde filosofie en koestert een fascinatie voor het menselijke gezicht. Zijn objectieve portretten worden frontaal en afstandelijk neergezet, in de stijl van Egyptische mummie grafportretten. Kami, die in New York woont, trekt vaak vergelijking tussen mensen en gebouwen, zoals Dry Land, 1994-2004, met foto’s van Islamitische plaatsen en architectuur. Endless Prayers zijn collages gemaakt uit gedichtenboeken.

T/m 11 feb 09, Endless Prayers: Y.Z. Kami, Parasol Unit, 14 Wharf Road Londen N1, 004420 7490 7373

Nottingham

In The Impossible Prison onderzoeken zestien internationale kunstenaars, ‘gevangen’ in de vijf verdiepingen van een voormalig politiestation in Nottingham, individuele vrijheid. De tentoonstelling is gebaseerd op een boek van Foucault, die zei dat men vaak al ‘opgesloten’ zit voor de gevangenistijd.

T/m 14 dec, The Impossible Prison, Nottingham Contemporary, c/o Galleries of Justice, Shire Hall, High Pavement, Nottingham, 0044115 924 2421 & www.nottinghamcontemporary.org

Londen

Daria Martin is gebiologeerd door het vormgevende en helende van dans. In haar ingewikkelde films wil Martin het proces van een uitvoering tonen. Haar recente film Harpstrings & Lava, is gebaseerd op een steeds terugkerende nachtmerrie van een postmodernistische choreografe.

T/m 7 dec, Daria Martin in de Maureen Paley galerie, wo t/m zo 11-18.00, 21 Herald Street, Londen E2, 004420 7729 4112 & www.maureenpaley.com