School vreest blowen minder dan drank

Het Amsterdamse plan om 43 coffeeshops te sluiten stuit op veel verzet. Zelfs de conrector is er niet blij mee. „Nu krijgen we runnertjes voor de schooldeur.”

Nou wordt Coen Middelburg volgende week „eindelijk achttien” en dan kan hij niet naar de coffeeshop vlakbij school. Want die wordt gesloten. „Jammer”, zegt hij terwijl hij zijn iPod uit één oor trekt. Coen zit op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium, blowt elke avond en „functioneert prima”, zegt hij. Hij vindt het plan van de gemeente om de 43 coffeeshops in een straal van 250 meter rond middelbare scholen te sluiten onzinnig. Gelukkig heeft hij thuis een paar wietplantjes die in zijn behoefte voorzien. Zijn ouders vinden dat goed.

Dit is precies waarom ook conrector Margriet Bosma van het Barlaeus Gymnasium de vanochtend aangekondigde sluiting „onzin” noemt. Ten eerste blowen leerlingen van het Barlaeus niet zo veel, zegt zij. „En zij die dat wel doen, zullen op een andere manier aan wiet komen. Als de vijf coffeeshops hier in de omgeving sluiten, krijg je van die drugsrunnertjes op scooters die voor de school staan te verkopen. Dat is in andere stadsdelen ook gebeurd. Dat is veel erger. Met de coffeeshops hebben we goed contact. Áls er zich een keer een minderjarige meldt, belt de eigenaar ons op.”

Verderop, op het Leidseplein, wrijven de eerste gasten van coffeeshop The Bulldog de slaap uit hun ogen. „Geen commentaar”, zegt een vrouw achter een ‘informatiebalie’ bij de ingang streng, op de vraag wat zij ervan vindt dat The Bulldog ook dicht zal moeten. „De burgemeester heeft het ons niet eens zelf medegedeeld. We wachten eerst een brief van hem af.”

Mark Jacobsen wil wel praten. Hij is eigenaar van coffeeshop Rookies in de Korte Leidsedwarsstraat, ook vlakbij het Barlaeus, en voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten. „Ik word er echt boos om. We zijn een keurig bedrijf, worden continu gecontroleerd. Bij ons komen geen leerlingen; als er één leerplichtige in de zaak wordt gevonden, raken we onze vergunning kwijt. Dat geldt niet voor die jongens op scooters die bij scholen verkopen. En die verkopen ook coke en speed, hoor.” Dat wiet en cannabis schadelijk zijn voor nog onvolgroeide puberhersenen bestrijdt hij. „Dat is nog nooit aangetoond.”

In zijn zaak, die vooral door buitenlandse toeristen wordt bezocht, worden om tien uur de eerste wietplukjes verkocht. Op het wietmenu worden ook toeristen op de regels gewezen: ‘Buying for minors is not allowed’.

Drank is een groter probleem voor scholieren, zegt Barlaeusconrector Margriet Bosma.

[Vervolg Bulldog: pagina 2]

Bulldog

Coen (17) valt hooguit in slaap

[Vervolg van pagina 1] Margriet Bosma: „Je mag vanaf je zestiende drank kopen, dus dat gebeurt ook. We kunnen onze ogen er niet voor sluiten.”

De school geeft in samenwerking met de Jellinek-kliniek voorlichting aan brugklassers over de gevaren van drank en drugs.

Op het schoolfeest van het Barlaeus, vanavond, moeten een paar honderd bezoekers een blaastest doen. „Dat is om het indrinken tegen te gaan”, zegt Bosma. Indrinken is thuis goedkoop veel sterke drank achteroverslaan, om dronken aan het feest te kunnen beginnen. De blaastest-limiet is 0 promille voor de onderbouw en 0,5 promille voor de bovenbouw. „Die kinderen zijn boven de zestien jaar dus je kunt er van uitgaan dat ze iets hebben gedronken. Maar lam binnenkomen mag dus niet. Dan bellen we de ouders en moeten ze naar huis.”

Drinken is erger dan blowen, zegt ook leerling Coen Middelburg. Zelf drinkt hij nooit, zijn vriendin ook niet. Ze blowen. „Ik begrijp alle ophef niet. Het ergste wat er kan gebeuren bij blowen is dat we in slaap vallen. Dat gebeurt weleens.” Coen heeft slechts een enkeling met wie hij op de basisschool zat, zien ‘afglijden’ in coffeeshops. „Die zit op het vmbo. Ik denk dat kinderen die niet zo intellectueel zijn, iets eerder geneigd zijn om hun toekomstplannen op te geven. Daar heb ik geen last van. Mijn cijfers zijn goed.”

Lees meer over coffeeshops op nrc.nl/drugsbeleid

    • Frederiek Weeda