Russen richten weer het vizier op Spaans Repsol

Na de mislukte poging van het Russisch staatsenergiebedrijf Gazprom probeert nu het private Russische energiebedrijf Lukoil greep te krijgen op het Spaanse energiebedrijf Repsol.

Aandeelhouders van Respol onderhandelen over de mogelijke verkoop van eenderde van het aandelenkapitaal aan de Russen. Anderhalve week geleden nog probeerde de Russische regering Gazprom naar voren te schuiven als de grootste aandeelhouder van Repsol.

De Catalaanse bank La Caixa kondigde gisteren aan bereid te zijn een deel van zijn 12-procentsbelang in Repsol aan Lukoil te verkopen. Dit onder de voorwaarde dat de Spaanse bouwondernemer Sacyr Vallehermoso tot een akkoord komt met Lukoil om zijn aandeel van 20 procent Repsol over te nemen. Sacyr Vallehermoso is nu de grootste aandeelhouder in Repsol.

De bouwer bevindt zich door de crisis in het Spaanse onroerend goed op de rand van een faillissement en zoekt daarom een koper voor zijn aandeel in de Spaanse energiereus om zijn schuldenlast van 18 miljard euro te verlichten.

In Spanje is verdeeld gereageerd op de mogelijke deelneming van Lukoil in Repsol. Nadat de Spaanse minister van industrie eerder op de dag de deur voor Lukoil min of meer dichtsloeg, liet de socialistische premier José Luis Rodríguez Zapatero gisteren weten dat zijn regering de belangen van het Spaanse bedrijf Repsol zal respecteren en dus ruimte moet laten bij de onderhandelingen met een nieuwe aandeelhouder.

De premier, die de belangstelling van Gazprom voor Repsol van de hand had gewezen, onderstreepte dat het gaat om gesprekken tussen private ondernemingen en dat Lukoil bovendien voor 20 procent in handen is van het Amerikaanse energiebedrijf ConocoPhillips.

In de Spaanse pers en bij de conservatieve oppositie werd de deelname van Lukoil echter eensgezind van de hand gewezen als een uitverkoop van energiebelangen aan het Kremlin. Daarbij werd het vermoeden geuit dat Lukoil, als het er op aankomt, zal functioneren als politiek verlengstuk van de Russische regering, wat mogelijk de energiebelangen van Spanje kan schaden.