Proces Russische journaliste uitgesteld

Het proces tegen drie verdachten van de moord op journaliste Anna Politkovskaja is verdaagd tot 1 december. Dat maakte een van de advocaten van de verdachten gisteren bekend op de tweede dag van het proces. Het besluit van de rechter doet de twijfels toenemen over de eerlijkheid en transparantie in een van de belangrijkste rechtszaken die sinds tijden in Rusland wordt gevoerd.

Op woensdag had rechter Jevgeni Zoebkov van het Moskouse militair districtsgerechtshof nog bepaald dat het proces achter gesloten deuren zou plaatsvinden om de veiligheid van de juryleden te kunnen garanderen. Daarmee draaide hij een besluit terug dat hij maandag had genomen op verzoek van de advocaten van zowel de verdachten als van de familie van Politkovskaja. Zij hoopten dat met een openbaar proces, waarbij de pers aanwezig zou zijn, nieuwe informatie naar buiten zou kunnen komen.

Wel bepaalde de rechter toen dat hij de deuren van de rechtszaal zou sluiten, zodra de juryleden zich bedreigd zouden voelen, wat woensdag inderdaad gebeurde. Familieleden en de pers werden toen de rechtszaal uitgestuurd.

Als reden voor zijn besluit van die dag voerde de rechter aan dat de jury hem dat had verzocht. Maar een van die juryleden zei gisteren op Radio Echo van Moskou dat de jury helemaal niet om een proces achter gesloten deuren had gevraagd en dat Zoebkov dat besluit op eigen houtje had genomen. Volgens de advocaten van de verdachten is het gisteren genomen besluit onomkeerbaar.

Als argument voor de verdaging tot 1 december voert de rechter nu aan dat een van de advocaten van de verdachten problemen met zijn agenda zou hebben en daardoor niet aanwezig zou kunnen zijn bij de zittingen. Diezelfde advocaat ontkent dit echter ten stelligste. Hij zou juist alle tijd hebben vrijgemaakt voor het huidige proces.

Het Politkovskaja-proces neemt door de gebeurtenissen van afgelopen dagen steeds meer het karakter aan van een schijnvertoning. Dat beeld wordt weer versterkt door het feit dat de daadwerkelijke moordenaar van de journaliste nog altijd voortvluchtig is. Ook de naam van de opdrachtgever nog niet bekend.

Politkovskaja haalde zich de woede van het Kremlin onder meer op de hals met haar kritische berichtgeving over de oorlog tegen opstandelingen in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië in de jaren negentig.