Persbureaus schrijven niet meer over cricket Australië

De grote internationale persbureaus Reuters, AP en AFP schenken geen aandacht meer aan cricketwedstrijden van de nationale ploeg van Australië, de regerend wereldkampioen.

De persbureaus zijn het niet eens met de eisen die de Australische cricketbond stelt aan journalisten, fotografen en cameraploegen die de testmatches tegen Nieuw-Zeeland willen verslaan.

De eerste test begon gisterochtend in Brisbane, maar de persbureaus wijdden er nog geen letter aan. De boycot betreft alle duels, trainingen en persconferenties die onder auspiciën van de bond worden gehouden. Die bond, Cricket Australia, stelt limieten aan de frequentie waarmee tussenstanden, foto’s en verslagen mogen worden doorgegeven aan websites en mobiele telefonieaanbieders. De bond eist ook vetorecht over de websites en tijdschriften waaraan de persbureaus hun kopij leveren.

De persbureaus weigeren te tekenen voor het inperken van eventueel kritische berichtgeving over de wedstrijden. Zo staat in de voorwaarden dat journalisten niets mogen schrijven dat de sport „in diskrediet” brengt.

Christoph Pleitgen van Thomson Reuters noemt de accreditatie-eisen „onacceptabel”. „Net zoals we al eerder hebben meegemaakt beperkt deze beslissing onze mogelijkheid om onafhankelijk en objectief verslag te doen, hetgeen ten koste gaat van fans en sponsors in de hele wereld.”

Volgens Peter Young van Cricket Australia heeft de bond overeenstemming over de voorwaarden met „99,9 procent van de media” die het cricket verslaan. „Wij vertrouwen erop dat die de rest van de wereld van informatie zullen voorzien, zodat geen enkele cricketfan iets hoeft te missen.” Een jaar geleden speelde een vergelijkbaar conflict tussen dezelfde partijen.

Australië werd gisteren uitgebowld voor 214 runs, waarna Nieuw-Zeeland antwoordde met 156. In de tweede innings kwam Australië vandaag tot 136 voor 6.

Scores en verslagen staan wel op www.cricinfo.com