Omfloerste Douwes in musical ‘Sunset’

Sunset Boulevard heeft zijn tweede première achter de rug. De eerste dateert van half oktober, toen Simone Kleinsma in de alom bejubelde hoofdrol stond – als de diva uit de tijd van de zwijgende film die zich wanhopig vastklampt aan de illusie dat haar ster nog niet gedoofd is. Maar omdat zij tijdens de lange tournee bij toerbeurten plaats maakt voor Pia Douwes, vond gisteravond ook nog een tweede première plaats.

Dat de twee grootste Nederlandse musicaldiva’s om en om de hoofdrol spelen in de musical die Andrew Lloyd Webber baseerde op de gelijknamige filmklassieker van Billy Wilder, roept om een vergelijking. En die valt wat mij betreft uit in het voordeel van Simone Kleinsma. De vergane glorie die zij liet zien, is ontroerend tragisch en pathetisch tegelijk. Daarbij beweegt haar zangstem zich, naar gelang de stemming waarin die vrouw verkeerde, van eenzame diepte tot parelende hoogtes. Pia Douwes is minder meeslepend; ze zingt vooral in één omfloerst register en oogt jonger en trotser – en zodoende minder schrijnend in haar hunkering naar de excellente Antonie Kamerling, die hun beider tegenspeler is.

Maar ook in deze versie blijft Sunset Boulevard een musical waarvan de volwassen allure in Nederland een zeldzaamheid is.

    • Henk van Gelder