Of soep trekken van een echte lamsschenkel

‘Wanneer nam jij voor het laatst een uurtje me-time?’ staat er dreigend op het omslagbandje van het nieuwe tijdschrift Flow, ‘nieuw me-time magazine’. Tja, wanneer was dat? Onmiddellijk sloeg ik aan het piekeren (vele uurtjes me-time heb ik daaraan besteed, maar dat mag vast niet van Flow). Me-time, dat was vast met een boek opgekruld zitten in een rotanstoel. Of soep trekken van een echte lamsschenkel. Of rommelen in huis, iets wat ik niet kan, want ik weet niet wat rommelen is (de fotolijstjes opnieuw rangschikken? Aan de bloemen of het wasgoed ruiken?). Bij mij wordt rommelen – in het beste geval – manisch opruimen, en dat is geloof ik niet hetzelfde.

Enfin, in Flow wordt uit de doeken gedaan wat je allemaal wél met je uurtjes me-time zou moeten doen, en dat ligt inderdaad in het verlengde van het opgekruld in een rotanstoel zitten. Elke week een appeltaart bakken staat hoog aangeschreven, net als zingen op de fiets. Ook wordt er aangeraden om het boeddhisme te beoefenen binnen het gezinsleven: ‘Zie stukjes kauwgom uit het haar verwijderen als een mini-meditatie.’ En voor mensen met nóg meer me-time is er natuurlijk de bekende oplossing: koop een oude boerderij in Frankrijk en ga daar keramiekworkshops geven.

Dit alles past naadloos in de Happinez-tijdschriftentrend die al een paar jaar welig tiert: onthaast, steek een geurkaars aan, zet een boeddhabeeld op het dressoir, ga op een kussen zitten met je ogen dicht en je leven zal een oase van geluk worden.

Maar Flow had ook iets nieuws bedacht. Iets wat ik, moet ik bekennen, nog nooit in een blad had gezien: lege pagina’s.

Zo treffen we op pagina 22 een lege, groengekleurde bladzijde met een hartje in het midden, op pagina 48 een roze pagina met een ster erop, en pagina 82 is weer groen, met een plaatje van een varenblad. Ik was verontwaardigd. Had ik hier € 6,95 voor betaald? Maar gelukkig werd er op pagina 10 vermeld wat ik moest doen met deze pagina’s. ‘Ze zijn bedoeld om je gewoon even op nieuwe gedachten te brengen. Of juist je hoofd leeg te maken.’

Kijk, dat noem ik vernieuwend bladenmaken. Al is het goedkoper en praktischer om een pak A4-papier bij de Hema te halen. Dan heb je vijfhonderd blanco pagina’s om je hoofd mee leeg te maken, en die kun je daarna nog in de printer doen ook. Uren me-time gegarandeerd!

De columnbundel ‘Dan ook maar meteen een jurk aan’ van Aaf Brandt Corstius ligt nu in de winkel (uitgeverij Podium).

    • Aaf Brandt Corstius