Obama wil snel Amerikaans beleid tegen broeikaseffect

Rotterdam. De toekomstige Amerikaanse president Barack Obama zal zo snel mogelijk een systeem van emissiehandel opzetten. Doel is om de uitstoot van broeikasgassen, die geldt als belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde, in 2020 terug te brengen naar het niveau van 1990. In 2050 moet sprake zijn van een reductie van nog eens 80 procent. Ook wil Obama jaarlijks 15 miljard dollar investeren in de ontwikkeling van schone energie. Obama zei in een videoboodschap dat hij klimaatverandering beschouwt als ”een van de grootste uitdagingen” van deze tijd. Hij zal breken met het beleid van president Bush. Volgens Obama hoeft er niet meer te worden getwijfeld aan stijging van de zeespiegel, verzwakking van de kusten en het jaarlijks zwaarder worden van stormen. ”Te vaak heeft Washington onvoldoende leiderschap getoond,” aldus Obama.