'Macht VS neemt komende decennia af'

De komende twintig jaar zal de economische en politieke invloed van de Verenigde Staten afnemen, aldus een gezamenlijke studie van de zestien Amerikaanse inlichtingendiensten. „Hoewel de Verenigde Staten waarschijnlijk de machtigste speler blijven, zal de relatieve kracht van de VS, zelfs op militair terrein, beperkter worden”, stelt het rapport, getiteld ‘Global Trends 2025’, dat gisteren in Washington werd gepresenteerd.

Iedere vier jaar brengen de inlichtingendiensten een dergelijke visie op de lange termijn uit. Het vorige rapport, uit 2004, voorzag nog een blijvende Amerikaanse dominantie tot zeker 2020, ook al werd toen al vastgesteld dat de opkomst van China en India het geopolitieke landschap zou veranderen. Nu heet het dat de verschuiving van rijkdom en economische macht van West naar Oost „zonder precedent is in de moderne geschiedenis”.

Verder stelt het rapport dat Rusland en Canada kunnen profiteren van de opwarming van de aarde: doordat het productieve landbouwseizoen langer kan worden en de toegang tot noordelijke olievelden wordt vergemakkelijkt. Maar Ruslands opkomst als wereldmacht kan weer vertraagd worden doordat het land onvoldoende investeert in de energiesector.

Een Europees land kan helemaal in de macht raken van de georganiseerde misdaad, aldus het rapport. En het terreurnetwerk Al-Qaeda kan snel in verval raken, omdat het moslims van zich vervreemd heeft met moordpartijen zonder aanziens des persoons en door zich niet te bekommeren om praktische zaken als armoede, werkloosheid en onderwijs. Een ernstige zwakte van Al-Qaeda is dat het „onbereikbare strategische doelen heeft gesteld en niet in staat is brede steun te werven.”

In het rapport zijn de mogelijke gevolgen van de huidige financiële crisis niet meegenomen. Om daar zicht op te krijgen zijn nog enkele maanden nodig, aldus de opstellers.

Rapport Global Trends 2025: via nrc.nl/buitenland