Loket Abu Dhabi is (even) gesloten

Achter directeur Guus Stoelinga van LeasePlan werd afgelopen woensdagavond bij Pauw & Witteman een grote foto van een sjeik geprojecteerd. Stoelinga had die dag als eerste een aanvraag ingediend bij het ministerie van Financiën om gebruik te maken van het garantiefonds van 200 miljard euro. LeasePlan wil daar voor de garantie van een lening van 1,5 miljard graag van gebruikmaken.

Waarom klopte LeasePlan aan bij de overheid, wilden Pauw en Witteman weten, en niet bij een van de twee rijke aandeelhouders uit oliestaten Saoedi-Arabië en Abu Dhabi? Stoelinga gaf hetzelfde antwoord als in deze krant. De twee sjeiks hadden al eerder dit jaar geld gestoken in westerse banken. En daarom volgden ze bij het bedrijf waarvan ze ieder 25 procent van de aandelen bezitten nu maar even niet het voorbeeld van medeaandeelhouder Volkswagen, die wel LeasePlan te hulp schoot.

Klopt dat verhaal? Olayan, een investeringsfirma van een rijke familie uit Saoedi-Arabië, deed inderdaad mee bij de emissie van 6,6 miljard dollar aan preferente aandelen door Merrill Lynch in januari. Maar de Amerikaanse zakenbank gaat na het verder oplopen van de problemen nu voor een prikkie naar Bank of America. Met excuses aan de nieuwe aandeelhouders.

Bij Mubadala, een investeringsfonds van de overheid van Abu Dhabi, zijn die investeringen niet terug te vinden. Mubadala is een ontwikkelingsfonds en investeert veel in toerisme en industriële activiteiten in eigen land. Het dichtst bij een investering in een financieel bedrijf kwam de stichting van een gezamenlijk multimiljardenfonds met General Electric, waartoe ook financieringsdochter GE Capital hoort.

De weigering van de Arabische investeerders zal een andere achtergrond hebben. De ingezakte olieprijs zorgt voor minder inkomsten. Sterker, de olieprijs lijkt te dalen naar een niveau waarop de staatsschulden van de olielanden gaan stijgen omdat ze hun begroting niet meer op orde kunnen krijgen. Bij een prijs van 50 tot 55 dollar is dat al het geval. En om hun economie draaiende te houden, moeten ze bij dalende overschotten op de lopende rekening ook nog de binnenlandse vraag stimuleren. Daarom reageerden ze al flauwtjes op de oproep om extra geld in het IMF te steken.

Met het ook nog leeglopen van vastgoedzeepbellen wordt het wachten op het vertrek van westerse fortuinzoekers uit de oliestaatjes. De eerste is er al. Begin deze maand stapte Anders Moberg op bij detailhandelsgroep Al Futtaim waar hij na zijn vertrek bij Ahold zijn miljoenen was gaan verdienen.

Daan van Lent

    • Daan van Lent