Kosovo is woedend na concessie aan Serviërs

Albanezen in Kosovo hebben gisteren massaal gedemonstreerd voor het behoud van hun territoriale integriteit en tegen mogelijke concessies aan Serviërs in Kosovo. Het protest is een reactie op een plan van VN-chef Ban Ki-moon dat voorziet in meer zelfbestuur voor de Serviërs in Kosovo.

Volgens de actievoerders in Pristina vormt het VN-plan een directe bedreiging van de soevereiniteit van Kosovo. „VN en EU willen Kosovo langs etnische lijnen opdelen”, zegt Albin Kurti, leider van de Kosovo-Albanese organisatie Zelfbeschikking. „De internationale gemeenschap maakt zo de weg vrij voor een Servische republiek in Kosovo.”

Regering en parlement in Kosovo verzetten zich eveneens tegen het VN-plan. Ze vrezen dat hun onafhankelijkheid, eenzijdig uitgeroepen in februari, hiermee in gevaar komt. Het ‘zes punten plan’ van de VN is het resultaat van onderhandelingen met de Servische regering in Belgrado over de status van de Europese missie EULEX in Kosovo.

EULEX, dat na de onafhankelijkheidsverklaring, begin dit jaar, de meeste politie- en justitiezaken van de VN zou overnemen, wordt nog altijd tegengewerkt door de Kosovo-Serviërs in het noorden van Kosovo die slechts het gezag van de VN erkennen. De Kosovo-Serviërs zetten er hun eigen ‘overheid’ op, met steun van de Servische regering.

Servië ging evenwel overstag na het bereiken van een compromis: EULEX wordt getolereerd op voorwaarde dat de Kosovo-Serviërs in hun gebieden de baas blijven over hun eigen rechtbanken en politie- en douanediensten. Tevens eisen de Serviërs dat EULEX ‘status-neutraal’ blijft en opereert onder het mandaat van de VN. Volgens Servië is het compromis de enige manier om de rechten van alle betrokkenen te beschermen.

De Kosovo-Albanezen voelen zich door het compromis bekocht. „Het doet twijfelen aan de steun van de EU aan onze onafhankelijkheid,” zegt Agim Ceku, leider van de Kosovaarse Sociaal-Democratische partij. Organisatoren van het protest in de hoofdstad Pristina eisen dat het internationaal bestuur de onderhandelingen met Servië onmiddellijk stopt.