Koop JSF-testtoestellen mogelijk toch uitgesteld

De Tweede Kamer krijgt waarschijnlijk meer tijd om na te denken over de aanschaf van twee testexemplaren van de Joint Strike Fighter (JSF). Dat bleek gisteren na overleg tussen de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie en staatssecretaris De Vries (Defensie, CDA).

PvdA en ChristenUnie hadden al eerder aangegeven dat ze willen dat het besluit om twee JSF-testtoestellen aan te kopen zou moeten worden uitgesteld. Het aankoopbedrag van de twee toestellen bedraagt ongeveer 275 miljoen euro. De twee partijen hebben daarvoor een motie opgesteld, die de steun heeft van een Kamermeerderheid.

De Kamer wil dat er meer tijd komt om de JSF, de beoogde opvolger van de F-16, te vergelijken met concurrent Saab Gripen Next Generation. Na een volgens de coalitiepartijen „goed gesprek”, wordt de motie voorlopig niet in stemming gebracht. Maar of het besluit over de aanschaf van de testtoestellen definitief wordt uitgesteld, is onduidelijk. De verschillende partijen praten daar volgende week verder over. Dan moet ook uitgezocht zijn hoe het uitstel tot stand kan komen en of er sprake zal zijn van een aanbetaling door Nederland, zoals de Amerikanen wilden.

De discussie over de JSF gaat niet alleen over de aanschaf, een besluit dat in 2010 valt en waarmee rond zes miljard euro is gemoeid. Nederland is ook een van de deelnemers in het JSF-ontwikkelingsprogramma, dat kampt met kostenoverschrijdingen. In de VS wordt bovendien verwacht dat president Obama zal snijden in het defensiebudget en mogelijk ook in het JSF-programma. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor Nederland, als bijvoorbeeld de toestelprijs omhoog gaat en er minder van worden verkocht. Omdat Nederland ontwikkelingspartner is, krijgt het daardoor ook minder opbrengsten. Nederland heeft 800 miljoen euro in het JSF-project gestopt. De PvdA heeft altijd gezegd dat er geen cent extra belastinggeld meer aan dat project mag worden besteed.

Lees meer over de JSF op nrc.nl/jsf