Kieren tussen regels van het martelen

President in spe Barack Obama wil Guantánamo Bay sluiten en het habeas corpus herstellen. In verschillende recente boeken is evenwel aangetoond dat schendingen van de Geneefse conventies diep zijn doorgedrongen in Amerikaanse instituties. In The Shock Doctrine (Penguin, 2007, vertaling verschenen bij De Geus) toont Naomi Klein aan dat rapporten over CIA-experimenten met elektroshocks terechtkwamen in een militair instructieboek in Irak.

Deze zomer ontstond rumoer rondom het boek van journaliste Jane Mayer, die in The Dark Side (Doubleday, 2007) aantoont dat een door het Pentagon ontworpen programma om marteling te weerstaan, werd ingezet om gevangenen in Guantánamo te breken, en dat hierbij artsen en psychologen werden ingezet. De journalisten Errol Morris en Philip Gourevitch lieten in Standard Operating Procedure (de vertaling verschijnt binnenkort bij De Bezige Bij, de bijbehorende film draait op het documentairefestival IDFA) aan dat de soldaten die de martelingen in de Abu Ghraib gevangenis uitvoerden, opereerden in bewust gecreëerde kieren tussen de regels. Het militaire groepsproces deed de rest. In Torture Team (Allen Lane, 2007) beschrijft de Brit Philippe Sands hoe militaire juristen de Amerikaanse regering bijstonden in het ontwerpen van de verhoortechnieken.

M.m.v. Arjen Fortuin, Sebastiaan Kort, Maartje Somers