Italianen klagen massaal de buren aan

Rome. Zes op de honderd Italianen heeft een of meer rechtszaken tegen zijn buren lopen. In totaal gaat het om 2 miljoen processen, de helft van alle civiele procedures, aldus de krant la Repubblica. Italianen wonen kleiner, dichter op elkaar en veel vaker in appartementen dan Nederlanders. Dat valt niet mee. Het `s nachts doortrekken van de wc, getik van hoge hakken, overdadig bewateren van planten op het balkon en omlaag dwarrelende peuken kunnen heuse loopgravenoorlogen veroorzaken, die zelfs op moord kunnen uitlopen. 3,5 procent van de misdrijven in Italië heeft zijn oorsprong in een burenruzie. Jaarlijks kost deze burgeroorlog de Italianen drie miljard euro aan advocatenkosten. Het taalgebruik tijdens de rechtszittingen is zo verruwd dat het constitutionele hof heeft bepaald dat dit de aangeklaagde niet meer schendt in zijn eer en waardigheid. En tot echte oplossingen leiden de rechtszaken meestal niet.