Internet Weblog van de dag

Logo IDFA

Reuring met Renzo Martens. NRC-filmredacteuren Peter de Bruijn en Coen van Zwol berichten ook op weblog IDFA over het documentairefestival:„Een beetje reuring. Dat bracht Ally Derks, moeder van het IDFA, met de keuze van Episode 3: Enjoy Poverty als opening in Tuschinsky. Het zet een aardig contrapunt tegen de caféwijsheid dat het Internationale Documentaire Filmfestival Amsterdam in hoge mate een ‘hulpverlenersfestival’ is, met teveel documentaires die de goede werken van westerse NGO’s in de Derde Wereld belichten, betaald door diezelfde NGO’s.

Om het effect te maximaliseren beweerde Derks in haar openingspeech dat minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking wegens ‘andere verplichtingen’ een uitnodiging om het IDFA te openen had afgeslagen – na het zien van deze documentaire. Dat zoeken we uit …

Enjoy Poverty heeft alles in zich om een hulpverlener tot razernij te drijven. Martens provoceert, zuigt en suggereert – maar stelt intussen een paar wezenlijke vragen. Zijn stelling: armoede is de meest lucratieve natuurlijke hulpbron van Congo, het levert het land jaarlijks 1,8 miljard dollar (of was het euro?) hulpgeld op – meer dan goud en diamanten. Martens vaart de rivier af met een aggregaat en een neon-teken: Enjoy Poverty!

Lees meer op nrc.nl/idfa