In de harde wind demonstreren voor staatshulp

Actievoerende werknemers van NedCar en andere werknemers in de auto-industrie, vanmorgen in Den Haag. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold demo den haag foto rien zilvold Zilvold, Rien

Actievoeren wordt voor Maurice Meijers al bijna een gewoonte. Net als twee jaar geleden is de 36-jarige werknemer van autofabrikant NedCar met zijn collega’s naar Den Haag gekomen om aan te dringen op hulp van het kabinet voor de autobranche. Dit keer wegens de kredietcrisis. De productie gaat omlaag doordat er minder auto’s verkocht worden.

Misschien krijgen ze binnenkort al hun zin. Het kabinet zegt te werken aan maatregelen tegen de inzakkende economie. Toch vertrokken vanmorgen om 6 uur zo’n 750 werknemers van NedCar uit Born voor een drieënhalf uur durende busrit naar Den Haag. Op een winderig Plein vlakbij de Tweede Kamer kregen ze het gezelschap van ruim 500 andere werknemers uit de auto-industrie. De tussen de bomen ingespannen spandoeken staan bol door de harde wind. Petjes met de leus ‘FNV in actie’ vliegen door de lucht. „Als we gevechtsvliegtuigen zouden maken in Born stonden we hier nu niet”, zegt Meijers, verwijzend naar de Joint Strike Fighter. „Daar betalen ze wel voor. Maar als het op de auto-industrie aankomt, houden ze in Den Haag het geld in de kontzak.”

De NedCar-medewerkers vinden het onbegrijpelijk dat het kabinet wel steun aan banken verleent, maar tot nu toe niet voor de industrie opkomt. Zeker nu het na enkele moeilijke jaren net weer beter leek te gaan met de autoproducent. Alle uitzendkrachten die zijn aangetrokken voor de ontwikkeling van een nieuwe auto vliegen er nu weer uit. Zonde, vindt Maurice Horsch (38) van de lakafdeling van NedCar. „Ze zijn nu net eindelijk goed ingewerkt en dan moeten ze alweer weg. Je gooit een heleboel kwaliteit weg die je straks weer nodig hebt als het beter gaat.”

Maar wanneer het weer beter gaat, weet niemand. Het kon wel eens lang gaan duren. Is werktijdverkorting – een van de voorgestelde maatregelen – dan wel een geschikt instrument? Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten vindt van wel. „Zonder werktijdverkorting belanden werknemers ook in de WW. Met de regeling kunnen ze terugkeren in hun oude functie. In de tussentijd kan de scholing plaatsvinden, waar de laatste jaren steeds de tijd voor ontbrak.”

    • Koen Roeleveld