IMF gaat akkoord met miljardenlening aan zwak IJsland

Washington. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft definitief toestemming gegeven voor een lening van 2,1 miljard dollar (1,7 miljard euro) aan IJsland. Het geld moet IJsland helpen de bankencrisis te overleven en de economie te herstellen. Volgens nieuwe prognoses van het fonds zal de economie van IJsland volgend jaar met 9,6 procent krimpen. De werkloosheid zal verviervoudigen tot 5,7 procent van de beroepsbevolking.

Ook andere landen vragen om steun:

Letland klopt aan bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voor financiële steun om de economische crisis in het land te bestrijden. Dat maakte de Letse premier Ivars Godmanis gisteren bekend. Letland gaat formeel onderhandelen met de EU en het IMF over de steun. De Letse economie verkeert in een recessie en de overheid heeft de op een na grootste bank van het land genationaliseerd omdat die dreigde om te vallen. Om welk bedrag het gaat is vooralsnog onduidelijk.

Turkije staat op het punt een omvangrijke nieuwe kredietfaciliteit aan te vragen bij het Internationaal Monetair Fonds. Dat meldden bronnen binnen de Turkse regering gisteren. Het zou gaan om een krediet met een waarde van 20 tot 40 miljard dollar. De Turkse economie wordt flink geraakt door de wereldwijde afzwakkende groei. Het land wil het geld kunnen inzetten als de economische situatie verder verslechtert.

Frankrijk stopt 20 miljard euro in een investeringsfonds dat Franse bedrijven moet beschermen tegen de gevolgen van de financiële crisis en de afzwakkende economie en moet behoeden voor ongewenste buitenlandse overnames. Dat maakte de Franse president Nicolas Sarkozy gisteren bekend. De Franse president kondigde het staatsfonds vorige maand al aan. In de originele plannen had het fonds een omvang van 100 miljard euro.