Hoeveel mensen zingen nou echt onder de douche?

Zingen is wel het laatste waar Hester van Drongelen uit Utrecht zin in heeft als ze „met een duffe kop om 6.30 uur onder de douche staat”. Ze kent ook weinig mensen die wel zingend douchen. Hoeveel mensen doen dat eigenlijk?

Driekwart van de Nederlanders. Tenminste, dat bleek uit een online-enquête van badkamerartikelenproducent Grohe in april onder 690 mensen tussen de twintig en zestig jaar. De ondervraagden gaven aan vrolijk wakker te worden van het ochtendritueel. Voor mensen zonder ochtendhumeur zou Als de morgen is gekomen van Jan Smit het populairste douchelied zijn. Wie chagrijnig is, blèrt het liefst Krijg toch allemaal de klere van Danny de Munk.

Professionele zangers zingen ook tijdens het douchen, zegt zangeres en zangcoach Ellen Eeftink. „Het douchemoment is ideaal om de stembanden op te warmen. Stoom wordt namelijk gebruikt om slijm en dergelijke los te krijgen.”

De stembanden worden ook opgewarmd als je op de fiets of in de auto zit. Bijna een kwart van de 2.020 ondervraagden op de websites fietsen.123.nl en fietsen.123.be geeft aan regelmatig te zingen tijdens het fietsen. 84 procent van de 1.500 ondervraagde automobilisten op Marktplaats.nl, zingt mee met liedjes op radio of cd.

Zingen is gezond. Het verhoogt de weerstand en is goed tegen stress, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Frankfurt in 2004. Na een uur zingen neemt de concentratie van afweerstoffen en de hoeveelheid cortison, een hormoon tegen stress, aanzienlijk toe. Zingen onder de douche is wel slecht voor het milieu. Het Australische energiebedrijf Energy Australia toonde in 2006 aan dat mensen die bijvoorbeeld scheren, dagdromen of zingen, gemiddeld langer douchen. Energy Australia raadde iedereen die toch wil zingen aan een kort nummer in te zetten.

Nederlanders douchen gemiddeld 0,8 keer per dag, gedurende 7 minuten en 54 seconden, volgens onderzoeksbureau TNS NIPO. Zangsuggestie: het zes seconde durende Nee’s Niks (1990) van de Raggende Manne.

Forra de Jong

    • Forra de Jong