Hoe het met alle somberheid nog terecht kan komen

Eén keer hebben we het tegen Spanje durven opnemen – nóg onbegrijpelijk als je er aan terugdenkt. Want wat kom je verder tegen als je er de nationaal-historische canon van Van Oostrom of De Rooy op naslaat, en eventueel nog de Amsterdamse van Beliën? De onvrede tussen Schieringers en Vetkopers. Het rumoer van brood- en kaasvolk De Doelistenopstand tijdens een schuttersmaaltijd. Het palingoproer. En nu dus de revolutie van de kleine caféhouders.

Telkens ontlaadt zich in Nederland even de kippendrift van ontevreden consumenten. Af en toe is sprake van kneuzingen of botbreuken. Soms vallen er doden. Meestal loopt het af met een een boete.

Het is herfstig, de sneeuw nadert, de lucht wordt grijzer en grijzer. Daar zou het jongste misnoegen aan kunnen liggen. Veel mensen verlangen nou eenmaal naar een kroeg met meer blauwe walm dan je thuis in je eentje ooit bij mekaar blaast. Het rook-eetcafé: een verworven recht. En kan een spook dat al sinds 1848 door Europa heeft gewaard honderdzestig jaar later nog ijskoud worden genegeerd door de dames en heren van Balkenende IV?

Er gebeuren kille, winterse dingen. In geen jaren heeft de AEX zo laag gestaan. Heel Detroit is omgevallen. Straks struikel je weer over werklozen. En de werkverschaffingsprojecten (Bosplan, Autobahn) waren allemaal al klaar.

Je zou in zo’n najaar een vrolijke noot wensen, en godzijdank viel mijn oog op een bericht in de Volkskrant onder de kop ‘Actie gelovigen tegen Darwins evolutietheorie’. Bart Jan Spruyt? Bij zes miljoen huishoudens komt straks in ieder geval een brochure in de bus (Evolutie of schepping, wat geloof jij?) waarin ‘enige tientallen’ predikanten zich keren tegen het darwinisme. De organisatoren postuleren erin dat je technisch niet kunt aantonen of de mens op aarde is gekomen door schepping of door evolutie.

Die dominees, die hebben tegenwoordig overal verstand van. Technisch zouden u en ik niet kunnen aantonen dat het prachtige sprookje uit Genesis 1 en 2 geen sprookje zou zijn. Maar wie zou dat ook willen aantonen? Ik niet. Ik zou toch wel gek zijn als ik de sprookjesachtigheid van Klein Duimpje, Grote Klaas en Kleine Klaas of Moeder de Gans ineens ging betwijfelen? Is er nou niks meer heilig voor theologen? Laten ze blij zijn dat uit de oerknal niet alleen de Intelligentie is voortgekomen, maar ook de Waan waarmee zij hun hele leven verder toe kunnen.

Ze hebben 400.000 euro nodig om hun brochure te maken en te verspreiden. Een kruimel op de recessie.

Toen zag ik Sørensen op het Journaal, en ik veerde op. Er nadert een omroep voor rechts Nederland!

Alles aan die man, dat moet je toegeven, straalt sjagrijn, verongelijktheid, miskenning, frustratie en wrok uit. Maar hij dóét er iets mee. Aspirant worden met een Populistische Omroep Nederland (PON), die vooreerst in een actualiteitenrubriek ‘het ware geluid van Nederland laat horen, en niet aan het handje loopt van de sociaal-liberale elite uit de grachtengordel’.

Volgens NRC Handelsblad is het initiatief voor de zender ingegeven door de woorden van NOS-voorzitter Henk Hagoort die laatst zei dat de meeste Nederlanders nooit naar bestaande actualiteitenrubrieken kijken. En ineens valt alles samen en komt er één groot sinterklaas-& kerstlicht in de duisternis van december.

Hoeveel leden heeft Sørensen nodig om toegelaten te worden? Vijftigduizend. Maar zou Hagoort zijn afkeer van de evolutietheorie niet van de EO naar de NOS hebben meegenomen? Die kan in elke brochure die rondgaat verwijzen naar de Nederlandse actualiteiten van Sørensen. En als de stichter dan ook, met z’n rancune als collectebus, de kleine cafés afgaat om alle gedwarsboomde rokers een rechts geluid tegen Klink te beloven?

Wrevel, godsdienst en rechts vinden elkaar altijd blind.

Jan Blokker

    • Jan Blokker