Harare onder druk Z-Afrika

Zuid-Afrika schort de financiële steun aan Zimbabwe op om een politieke doorbraak te forceren tussen regering en oppositie. De Zuid-Afrikaanse regering verklaarde gisteren „buitengewoon verontrust” te zijn over de politieke impasse in het land en de humanitaire crisis die daar het gevolg van is. Een recente uitbraak van cholera is volgens de Zuid-Afrikaanse regering „een duidelijke indicatie dat de inwoners van Zimbabwe het slachtoffer worden van het gebrek aan politieke wil van hun leiders”.

Het is de eerste keer dat Zuid-Afrika publiekelijk druk uitoefent op Zimbabwe om tot een op lossing te komen in de machtsstrijd tussen regering en oppositie. Het gaat om het opschorten van landbouwsteun ter waarde van ongeveer 25 miljoen euro.

De Zimbabweaanse regeringspartij Zanu-PF van Robert Mugabe en de oppositiepartij MDC onder leiding van Morgan Tsvangirai sloten al ruim twee maanden geleden een principeakkoord over de deling van de macht. Het akkoord, dat tot stand kwam na de, met geweld afgedwongen, herverkiezing van Mugabe, bepaalde dat Tsvangirai als premier leiding zou geven aan een kabinet waarin de oppositie zestien van de 31 ministersposten zou bekleden.

Sindsdien zijn Zanu-PF en MDC het niet eens geworden over de invulling van de posten. Mugabe streeft inmiddels een grondwetswijziging na die hem in staat zou stellen om in zijn eentje een regering te vormen.

Een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse regering verklaarde gisteren dat zijn land er alles aan wil doen om de partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Komende week zouden Zanu-PF en de MDC elkaar weer treffen voor een nieuwe onderhandelingsronde in Zuid-Afrika.

De Amerikaanse ambassadeur in Zimbabwe, James McGee, heeft zich onlangs „extreem bezorgd” getoond over de humanitaire situatie in Zimbabwe. Volgens de Amerikaan is er honger, zijn scholen en ziekenhuizen dicht terwijl er sprake is van een cholera-uitbraak die al aan 294 mensen het leven heeft gekost. (Reuters, BBC)