Films, boeken en kunst vastgelegd in ?digibieb?

Internetgebruikers zijn nog maar één muisklik verwijderd van Europees cultureel erfgoed. Sinds gisteren kunnen zij Europese bibliotheken, archieven en musea bezoeken en raadplegen. Ze kunnen schilderijen van grote meesters bewonderen en films over historische gebeurtenissen bekijken.

De Europese multimediale onlinebibliotheek werd gelanceerd in Brussel. De Europese digitale databank, Europeana geheten, bevat nu al meer dan twee miljoen gedigitaliseerde ‘culturele objecten’ van bibliotheken, musea en nationale archieven uit alle 27 EU-lidstaten. Meer dan duizend culturele organisaties stelden materiaal beschikbaar. Musea als het Louvre en het Rijksmuseum leverden gedigitaliseerde schilderijen en objecten uit hun verzameling.

In 2010 moet de databank uitgebreid zijn tot tien miljoen items die „de rijke culturele diversiteit van Europa vertegenwoordigen”. Het beheer van de Europese ‘digibieb’ is ondergebracht bij de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. „We hebben het Europese cultureel erfgoed gedigitaliseerd”, zegt Martin Selmayr, woordvoerder van Eurocommissaris Viviane Reding (Informatie). De Europese Commissie financiert het project. Volgens hem hoeven volgende generaties niet meer bezorgd te zijn dat boeken, schilderijen of films nog verloren gaan. Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat Europeana meer is dan een bibliotheek. „Het is een dynamo die de Europeanen van deze eeuw moet inspireren om de creativiteit van voorouders, zoals de kunstenaars uit het Renaissancetijdperk, te evenaren.”

Bekijk de nieuwe digitale bibliotheek op dev.europeana.eu