Eerst het boek en dan pas de film of andersom?

Veel kinderboeken worden verfilmd. Is het leuk om het boek nog te lezen als je de film al hebt gezien?

Scène uit Oorlogswinter

Wat was er eerder: de kip of het ei? Dat is een onbeantwoorde vraag. Wat was er eerder: het boek of de film? – dat is een vraag die wel te beantwoorden is. Meestal is het boek er eerder. Er zijn de laatste tijd een heleboel Nederlandse kinderboeken verfilmd, van Pluk van de Petteflet tot De brief voor de koning, van Kruistocht in spijkerbroek tot Afblijven! Vaak gaat het daarbij om redelijk nieuwe boeken, zoals Timboektoe van Carry Slee en Hoe overleef ik mezelf van Francine Oomen. Maar het zijn ook vaak boeken die al lang geleden geschreven zijn, en die dus gelezen zijn door mensen die nu kinderen hebben.

Toen de film Kruistocht in spijkerbroek uitkwam mocht een vriendinnetje van mijn dochter van haar vader niet naar die film toe. Hij vond dat ze eerst het boek moest lezen. Dat vond ik een beetje streng van die vader. Maar toen De brief voor de koning in de bioscoop kwam, zei ik zelf tegen mijn dochter: moet je niet eerst het boek lezen?

Volgende week gaat Oorlogswinter in première, een film van Martin Koolhoven naar het boek van Jan Terlouw. Als kind heb ik het stukgelezen, net als De brief voor de koning en Kruistocht in spijkerbroek. Ze staan in mijn geheugen gegrift. Van Oorlogswinter weet ik nog allerlei details. Bijvoorbeeld dat de hoofdpersoon zich als boerinnetje moet verkleden en dat hij dan meisje zijn moet oefenen. Hij moet leren iets te vangen met zijn benen wijd, want zo vang je iets als je een rok aan hebt. En boerinnen hadden in de Tweede Wereldoorlog altijd een rok aan.

Ik heb Oorlogswinter nog niet gezien. Misschien is het wel een heel mooie film. Kruistocht in spijkerbroek, mijn lievelingsboek, was ook een mooie film en De brief voor de koning was heel aardig. Maar het gaat mij er niet om of het mooie films zijn. Ik vind het zo jammer dat die boeken nu niet meer gelezen gaan worden. Want als je de film hebt gezien, dan ga je het boek waarschijnlijk niet meer lezen.

Of is dat helemaal niet zo? Van veel verfilmde boeken wordt een nieuwe editie uitgebracht als er een film van gemaakt is, met foto’s uit die film op het omslag en soms ook binnenin. Maar volgens mij is het niet zo leuk om een boek te lezen als je net de film hebt gezien. Of juist wel?

Ik heb alle delen van Harry Potter gelezen, behalve deel 3, want daar had ik de film al van gezien voor ik het boek had kunnen lezen.

Mijn dochter heeft De brief voor de koning niet gelezen. En Kruistocht in spijkerbroek niet. En Harry Potter niet. De films heeft ze allemaal gezien. Volgens mij heeft ze dus veel gemist. Terwijl het andersom zo fijn is. Toen ik Kruistocht in spijkerbroek las, hoopte ik al dat het verfilmd zou worden. Mijn dochter leest nu Zwarte sneeuw van Simone van der Vlugt. Het is een prachtig, spannend boek over mijnwerkers in Limburg in de negentiende eeuw. Kinderen van tien moesten al in de kolenmijn werken. Ik heb het stiekem in één ruk uitgelezen. Ik hoop dat er een film van gemaakt wordt. Maar ik ben blij dat we eerst het boek hebben gelezen. Als je eerst het boek leest, kun je je op de film verheugen. Na de film is het boek mosterd na de maaltijd.

Wat vinden jullie? Moet je van je ouder(s) eerst het boek hebben gelezen voor je de film mag zien? En wat vind je zelf? Lees je nog wel een boek als je de film al gezien hebt? Of is dat ouderwets gezeur?

Stuur je mening naar kinderpagina@nrc.nl

    • Bianca Stigter