Een Scandinavische Aretha Franklin

cd pop Frida Hyvönen: Silence Is Wild ****

cd pop

Frida Hyvönen: Silence Is Wild ****

Uit Zweden komen eigenwijze crooners en soulzangers. Na de uitbundige ode aan de avocado van Jens Lekman, hebben we nu zangeres Frida Hyvönen die fijnzinnige observaties doet achter de piano. Hyvönen maakte haar derde cd, Silence Is Wild, en daarop frappeert ze met haar gulle zangstem. Hoog, vloeiend en helder zwiert haar zang door de octaven, begeleid door ritmische pianoakkoorden en simpele drums. Op de achtergrond zweven soms wat orgelklanken of tweede stemmen, maar Hyvönens stem speelt de hoofdrol. Frida Hyvönen heeft een rijk geschakeerd geluid waarin verschillende gevoelens om de aandacht lijken te strijden. Kracht en kwetsbaarheid gaan hand in hand, en dat geeft haar een soulachtige kwaliteit. Als een Scandinavische Aretha Franklin, behalve dat ze niet zingt over de ‘grote’ thema’s van het leven, maar over kleine gemakken (dansen op liedjes van Kylie Minogue) en ongemakken (hoe mensen tegen Scandinavische vrouwen aankijken, in het punky Scandinavian Blonde). Op 7/12 treedt Frida Hyvönen op in Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho