'Dit is onze generatie, onze kinderen worden de dupe'

Hij omschrijft zichzelf op zijn website als een „ras-optimist, groen, idealistisch, pragmatisch, gezellig, eigenwijs, Zeeuw en onhandig”. Niels van den Berge uit Tholen is pas 23 jaar en wil zich al mengen in de strijd om het lijsttrekkerschap bij GroenLinks voor de Europese Parlementsverkiezingen in juni. Morgen presenteert hij zich daarom tijdens het Toekomstcongres van zijn partij als kandidaat.

Je studeert nu Bos- en Natuurbeheer in Wageningen. Hoe wil je dat gaan combineren?

„Als ik gekozen word, zeg ik mijn studie op. Ik zag het toch niet als doel op zich, maar eerder als een manier om mijzelf verder te ontplooien.”

Wat heb je tot nu toe aan politieke ervaring opgedaan?

„Ik ben twee jaar woordvoerder geweest voor Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Ook ben ik lokaal actief geweest voor de partij in Wageningen. Sinds ongeveer anderhalf jaar ben ik beleidsmedewerker van Europarlementariër Kathalijne Buitenweg, voor milieu en transport.”

Je wilt het gaan opnemen tegen de Amsterdamse fractievoorzitter Judith Sargentini (34) en voormalig Europarlementslid Alexander de Roo (53). Wat heb jij dat zij niet hebben?

„GroenLinks is een partij die voor de toekomst kiest. Ik ben jong, enthousiast en ik heb veel politieke ervaring. Dat is dus een unieke combinatie.”

Waar wil je je sterk voor maken als je in het Europees Parlement komt?

„Mijn twee speerpunten zijn klimaat en asiel- en migratiebeleid. In theorie is iedereen het altijd eens met plannen om klimaatverandering tegen te gaan, maar als puntje bij paaltje komt, wordt er niets gedaan. We moeten nu concrete maatregelen gaan nemen. Het zijn mijn generatie en onze kinderen die er anders de dupe van worden.”

Waarom dan asiel- en migratiebeleid?

„Toen Rita Verdonk nog minister was heb ik in Wageningen onderdak geboden aan vluchtelingen, van wie de meesten nu een verblijfsvergunning hebben. De situatie van deze mensen ging mij echt aan het hart. Deze zomer heb ik ook een maand als vrijwilliger Engelse les gegeven in een Palestijns vluchtelingenkamp. Het was goed daar zelf rond te lopen en te zien wat mensen moeten doorstaan.”

De selectiecommissie van GroenLinks presenteert eind volgende week een ontwerpkandidatenlijst. Begin 2009 kiezen de leden de lijsttrekker via een referendum. De rest van de lijst wordt in maart vastgesteld.

    • Antonie van Campen