Diederik Samsom kan zonder de wetenschap

In het artikel `Sneller investeren in windenergie is nodig` (NRC Handelsblad, 19 november) stelt Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) dat windmolens op land vanaf 2012 geen subsidie meer nodig hebben.

Dat is goed nieuws gezien de enorme bedragen die nu reeds gemoeid zijn met de subsidiëring van deze marginale energiebron. Maar met welke spectaculaire innovatie denkt Samsom het rendement van windmolens in drie jaar tijd te verdubbelen, waar dit de afgelopen tien jaar hooguit met een paar procent is verbeterd?

Verder geeft hij toe dat de wetenschap nog discussieert over de oorzaken van klimaatverandering, maar stelt vervolgens dat we niet op het resultaat kunnen wachten.

Samson heeft de wetenschap niet nodig om zijn conclusies te trekken, hij weet zo ook wel wat goed is voor de wereld. Met als consequentie dat we de komende jaren wereldwijd enorme bedragen uitgeven om de klimaatverandering tegen te gaan, terwijl we geen idee hebben of dit het gewenste effect zal hebben. Dit is pervers als je bedenkt dat met kleinere bedragen gemakkelijk het voedsel- en waterprobleem wereldwijd opgelost kan worden.

Als Samsom zo nodig de wereld moet verbeteren, laat hij dan tenminste de prioriteiten juist stellen en zijn sprookjesachtige ambities wetenschappelijk onderbouwen.

Illustratie Michael Kountouris

    • Ir. A. van Walraven