Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Cohen: 'Ik doe dit met tegenzin, maar het moet'

Van burgemeester Cohen mogen coffeeshops blijven. „Ik geloof niet dat sluiten betere bescherming biedt.’

De notitie Het Amsterdamse coffeeshopbeleid 2008 die burgemeester Job Cohen vandaag heeft gepubliceerd, bevat in bijna dertig pagina’s eigenlijk maar één boodschap: we willen geen verandering. De huidige aanpak werkt volgens Cohen goed, van meer repressie valt weinig heil te verwachten. Er zullen in Amsterdam alleen maar 43 coffeeshops verdwijnen, omdat het kabinet dit heeft opgelegd, zo meldt Cohen nadrukkelijk in zijn stuk. Eind 2011 mogen er in het hele land geen coffeeshops meer zijn in de nabijheid van middelbare scholen. Nabijheid betekent in de praktijk een afstand van 250 meter.

Doet u dit met frisse tegenzin?

„Ja, zeker. Ik ben namelijk niet ontevreden over het coffeeshopbeleid van de afgelopen jaren. De harddrugs en de softdrugs zijn gescheiden, de overlast is beperkt en uit onderzoek blijkt dat jongeren in Amsterdam niet meer softdrugs gebruiken dan hun leeftijdgenoten in Frankrijk, dat een repressief drugsbeleid heeft.”

Een op de vijf jongeren gebruikt. Is dat niet veel?

„Ik vind 20 procent ook veel, vandaar dat het college streeft naar 15 procent in 2011. Dat gebeurt onder meer door voorlichting. En nu al kunnen jongeren onder de 18 jaar niet kopen in de coffeeshop. Dat wordt zeer streng gecontroleerd. Ik geloof niet dat sluiten een betere bescherming biedt.”

Integendeel?

„Het zou goed kunnen dat je meer straathandel en drugskoeriers krijgt doordat de coffeeshops verder weg komen te liggen. Het is goed mogelijk dat jongeren dan makkelijker in aanraking komen met drugs en de politie meer werk krijgt te doen dan nu.”

Zo ja, draait u het dan weer terug?

„Het is rijksbeleid, daar kunnen we niet onderuit.”

Verwacht u geen slepende procedures met coffeeshophouders die straks een andere horeca-activiteit moeten ontplooien?

„Nee, het toelaten van coffeeshops valt onder het gedoogbeleid. Je kunt gewoon ophouden met gedogen. Ik verwacht overigens nog wel een stevige discussie in de gemeenteraad. Daar komt misschien nog wat maatwerk uit.”

[Vervolg Cohen: pagina 2]

Cohen

‘Legaliseer de wietteelt’

[Vervolg van pagina 1] Zoals het verplaatsen van een coffeeshop?

„Van mij mag het, maar de ervaring leert dat de stadsdelen niet staan te springen om ergens een nieuwe coffeeshop te openen.”

De afgelopen jaren is het aantal coffeeshops door de ‘uitsterfregeling’ afgenomen van ruim 350 tot 228. Moet het daar bij blijven?

„Op de Wallen, waar we al een tijd bezig zijn met een herstructurering, is sprake van een concentratie van coffeeshops. Dat mag wel wat worden uitgedund. Met hoeveel bepalen we in een aparte notitie die nog moet komen.”

De gemeenteraad pleit al lang voor een regulering van de achterdeur. U ook?

„Ja, ik heb het Openbaar Ministerie gevraagd om onderzoek te doen naar criminaliteit bij de levering van drugs aan de coffeeshop. Ik hoor daar al zo lang over dat ik nu wel eens wil weten hoe dat zit. Bij de wiettop vanmiddag in Almere [overleg van burgemeesters met meerdere coffeeshops in de gemeente] zal ik dan ook krachtig pleiten om voor de aanvoer van softdrugs heldere regels te maken. Dan krijg je een gesloten systeem dat controleerbaar is.”

Legalisering van de wietteelt?

„Inderdaad. Er is namelijk al jaren sprake van een wonderlijke spagaat. Aan de ene kant worden softdrugs zo veel mogelijk aan banden gelegd, aan de andere kant is de verkoop van alcohol geheel vrij. Terwijl alcohol zeer verslavend is, kun je in de buurt van scholen gewoon drank kopen. Al die mensen die nu praten over de hoge THC-waarden in cannabis, moeten kijken hoeveel alcohol er in breezers, te koop bij Albert Heijn, zit. Ik bepleit geen harde aanpak van alcohol, ik bepleit een gelijke behandeling van softdrugs en alcohol.”

Tegenstanders wijzen altijd op internationale verdragen waar Nederland niet onderuit kan.

„Dat is ook een reëel probleem en daar moeten we een oplossing voor vinden. Maar deze kwestie is zo belangrijk dat we met andere landen de discussie moeten aangaan over regulering.”