BlackBerry Storm: geen toetsenbord en toch'echt' typen

De Storm is een BlackBerry zonder echte toetsen. Het scherm van de smartphone voelt verrassend realistisch aan, dankzij de ‘klik’.

De nieuwe BlackBerry Storm gaat het opnemen tegen de Apple iPhone
De nieuwe BlackBerry Storm gaat het opnemen tegen de Apple iPhone

Zoals je fans hebt van de Beatles en van de Stones, zo zijn er mensen die zweren bij de BlackBerry, de iPhone of Windows Mobile. Met name BlackBerry-gebruikers zullen met gemengde gevoelens gekeken hebben naar het succes van de iPhone, waar er het afgelopen kwartaal 6,9 miljoen van verkocht zijn – meer dan verwacht.

Maar het Canadese RIM, maker van de BlackBerry, heeft niet stilgezeten. Gisteren presenteerde RIM samen met Vodafone Nederland de BlackBerry Storm, de eerste BlackBerry zonder toetsenbord. Dat is een ingrijpende verandering voor de veel mailende klanten, die vaak verknocht zijn aan kleine keyboards om snel te typen. Maar de heersende smartphone-mode is onverbiddelijk: zo weinig mogelijke knoppen en zoveel mogelijk scherm.

De Storm wijkt af van de andere touchscreens doordat je het scherm echt moet indrukken om een letter of icoon te activeren. Het voelt als dezelfde ‘klik’ die het muisvlak van een notebook produceert. Een veer onder het oppervlak zorgt voor tactiele feedback: de gebruiker voelt letterlijk dat een toets wordt ingedrukt en de kans is klein dat er per ongeluk iets verkeerds geactiveerd wordt. Dat komt bij de andere aanraakbedieningen nog wel eens voor.

Typen op de Storm kan op twee manieren. Door een gedeeld toetsenbord (twee letters per toets) als je het toestel rechtop houdt en door een volledig Qwerty-toetsenbord dat verschijnt als je de Storm kantelt. Beide varianten zijn goed bruikbaar. Bij het indrukken van een toets verschijnt een blauwe gloed om aan te duiden waar je vingers zich bevinden.

De Storm is naast mobiele mailmachine vooral een multimediagadget. Er past een geheugenstick in (maximaal 16 gigabyte) die volgestopt kan worden met video en muziek. Filmpjes zien er goed uit op het 3,2 inch grote scherm en de browser is aanmerkelijk beter dan die van andere BlackBerry’s.

Vergeleken met de iPhone heeft de Storm het voordeel dat je er video mee kunt opnemen en het geheugen en de batterij zelf kunt vervangen. De accu gaat ruim een dag mee. De beeldchip van de camera (3,2 megapixel) is beter dan die van Apple. De grootste tekortkoming van de Storm is het gebrek aan wifi – surfen kan alleen maar via mobiel internet. Daarnaast ogen de beginmenu’s een stuk soberder dan die van concurrenten als de HTC Touch HD, de Samsung Omnia en weer de iPhone.

Wat RIM wel voor elkaar kreeg was een snelle responstijd: het toestel reageert erg kwiek op aanrakingen. Alleen bij het kantelen van het scherm laat de bewegingssensor af en toe op zich wachten.

RIM heeft grote verwachtingen over het succes van de BlackBerry Storm. Het is een toestel dat de consumentenmarkt gaat veroveren, denken de Canadezen. Want ook al loopt de verkoop van mobiele telefoons in westerse landen wat terug, de interesse voor smartphones groeit gewoon door. Overigens is de BlackBerry is niet alleen een apparaat voor zakelijke gebruik, benadrukt een RIM-woordvoerder: 40 procent van de abonnementen schijnt al aan particulieren verkocht te worden.

BlackBerry Storm: 79,95 euro bij goedkoopste abonnement. Zie ook nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink