Alitalia overgeheveld naar groep investeerders

De Italiaanse regering heeft gisteren ingestemd met de verkoop van luchtvaartmaatschappij Alitalia aan een groep Italiaanse investeerders. Minister van Economische Ontwikkeling Claudio Scajola liet weten dat het noodlijdende bedrijf voor „niet minder dan 1,052 miljard euro” van de hand mag gaan. De investeerders zijn verenigd in het consortium CAI (Compagnia Aerea Italiana).

De levensvatbare onderdelen van Alitalia, dat voor 49,9 procent in handen is van de Italiaanse overheid, worden opgekocht door CAI. Die zoekt nog een sterke buitenlandse partner om het concern weer gezond te maken. Een van de kandidaten is Air France-KLM, die begin dit jaar een mislukte poging deed om heel Alitalia in te lijven. Topman Jean-Cyril Spinetta van Air France-KLM liet gisteren weten dat zijn bedrijf nog steeds „zeer geïnteresseerd” is in deelname aan een doorstart van Alitalia. Het bedrag dat Air France-KLM zou moeten fourneren, 20-25 procent van de 1 miljard euro, is volgens Spinetta „alleszins redelijk”.

Italiaanse media berichtten gisteren overigens dat de beslissing over een buitenlandse partner tot het einde van dit jaar is uitgesteld. Dat zou zijn gebeurd omdat de Italiaanse premier Berlusconi een voorkeur heeft voor Lufthansa.