Wees een Française van 50

Franse vrouwen van 50 hebben het beste vooruitzicht op een lang leven. De helft van hen leeft na hun vijftigste nog langer dan 35,4 jaar. Maar het aantal jaren zonder lichamelijke beperking is slechts 19,7 jaar. De helft van die lang levende Franse vrouwen is op 70-jarige leeftijd al chronisch ziek of enigszins gehandicapt.

Dat blijkt uit een overzicht – gemaakt door Britse, Nederlandse, Belgische en Franse onderzoekers – dat deze week is gepubliceerd op de website van het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De onderzoekers berekenden voor ieder land, voor mannen en vrouwen, het aantal levensjaren dat iemand nog kan verwachten als hij 50 jaar is. De levensverwachting voor wie de 50 heeft gehaald, is hoger dan bij de geboorte, want vijftigers hebben de gevaarlijkste hobbels al genomen.

Bovenstaande grafiek toont dat vooral in de nieuwe EU-landen mannen en vrouwen van 50 minder gezonde jaren voor de boeg hebben. Het betekent dat deze Europeanen met de standaardpensioenleeftijd van 65 vaak vóór hun pensioen sterven of door lichamelijke beperkingen eerder moeten stoppen met werken.