Vrijspraak in zaak dode peuter Diego

De rechtbank in Almelo heeft de 32-jarige moeder Nivea F. de D. en haar 37-jarige ex-vriend Rob K. vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van de zeventien maanden oude peuter Diego Hardeman uit Enschede.

De rechtbank vindt dat er onvoldoende bewijs is om te kunnen zeggen wie van de twee het jongetje zodanig heeft mishandeld dat hij uiteindelijk op 17 december 2007 thuis stierf. Voor de rechtbank staat wel vast dat het kind zo hard is geslagen of gestompt in zijn buik dat het daardoor is overleden. Ook is duidelijk dat het letsel moet zijn toegebracht op een moment dat zowel de moeder als haar ex-vriend in de woning aanwezig was. Maar door hun warrige verklaringen kan de rechtbank niet vaststellen wie waarvoor verantwoordelijk is.

De rechtbank spreekt van „een onbevredigende uitkomst” die mogelijk tot onbegrip leidt. „De gewelddadige dood is een afschuwelijk feit, maar het risico mag niet worden genomen dat een onschuldige wordt veroordeeld.”

Het Openbaar Ministerie had tien jaar celstraf geëist tegen de ex-vriend en elf maanden celstraf voor de moeder. De Raad voor de Kinderbescherming deed sinds november 2007 onderzoek naar de opvoedingssituatie van het jongetje.