Vrede op aarde, met of zonder ?frenemy?

Half november en jawel hoor: het K-woord is gevallen. Het programma rond de Kerstdagen is door je moeder al weken geleden dichtgetimmerd en quasi nonchalant informeert ze wat ‘de plannen’ zijn – terwijl je zelf, naïef, nog de mogelijkheid openhoudt om de Kerst door te brengen in een willekeurig paradijs aan de andere kant van de evenaar. Maar vooruit, eens kijken wat de damesbladen voorschrijven om de familiebeslommeringen in december vreedzaam en elegant door te komen.

Dat blijkt bar weinig: op het eerste gezicht lijken zelfs de glossy’s geen zin te hebben in Kerst. Alleen Red (164 pagina’s, 4,99 euro) glittert in koeienletters ‘Feest!’ vanaf de cover, maar zo vanzelfsprekend is dat niet, schrijft de hoofdredactrice in het voorwoord. Moest er een ‘fuifnummer’ komen, of juist niet? De redactie wil de kersthaters niet tegen de borst stuiten, maar ook de liefhebbers niet van zich vervreemden. Het resultaat is een middenweg; met reguliere interviews (met kinderen van bekende Nederlanders, zoals Frieda Mulisch die „best een vlotte pen” heeft) en wat pagina’s feestkleren, gefotografeerd op klaarlichte dag (?) op het dak van de Bijenkorf. Ondanks de ontbrekende hulstblaadjes houd je aan Red nog wel een kerstgevoel over. Psychologen geven advies hoe om te gaan met de plotselinge overdosis familie. Maak keuzes: óf naar oma Sneek, óf naar opa Goes. En plan twee uur in om... te werken. Ja, zegt psycholoog Arjan Eleveld: hardwerkende mensen krijgen lichamelijke klachten als ze ineens verplicht moeten ontspannen. Red bezweert dat Kerst heus geen integrale Wham!-clip hoeft te vormen, en ook het nakoken van de Allerhande is niet verplicht. Verder: jurken met pailletten. Sowieso: véél pailletten. Op tasjes, schoenen en, eh, revolvers. Vrede op aarde.

In Marie Claire (184 pagina’s, 2,95 euro) zijn de reportages met paillettenjurken bijna het enige dat doet denken aan feestdagen. Hoofdredactrice Sandera Krol wilde niet groot uitpakken met een kerstnummer, reageert ze aan de telefoon: „Dat mogen andere bladen doen. Als maandblad is het lastig om over feestdagen te beginnen als het pas november is.” Een reportage over landmijnen en handel in bomschroot in Laos doet de roep om kerstballen en feestjurken toch naar de achtergrond verdwijnen. Een aanrader voor de kersthater, deze Marie Claire. Wat niet betekent dat er helemaal geen ruimte is voor kerstige zaken: feestmake-up krijgt onverdeelde aandacht en het blad sluit keurig af met recepten voor ‘spicy stoofpeertjes’ en oesters met Bloody Mary.

Modeblad Elle (180 pagina’s, 4,99 euro) pakt uit met een feestreportage door niemand minder dan fotograaf Erwin Olaf. Die heeft zich uitgeleefd in het Amstel Hotel, met een nogal hysterische ode aan de zotheid. Hier geen pailletten aan de modellenlijfjes, wel blauwe pruiken, fluwelen jurken en Venetiaanse maskers. Een nogal arty en eng feestje, zo te zien. Misschien een warm bad voor de frenemy, die Elle even verderop introduceert in het psychologisch verhaal: de vijandige vriendin die altijd kritiseert. ‘Herken het kreng’ luidt de teaser. De kerstgedachte is in de bladen deze week nog ver te zoeken.

Olga van Ditzhuijzen

    • Olga van Ditzhuijzen