Televisie Voorkeur

In de vierde aflevering van Credit Crash Britain, een serie over de gevolgen van de kredietcrisis, onderzoekt het team van The Money Program de enorm toegenomen populariteit van discount supermarkten in Groot-Brittannië. Onder meer wordt aan de klanten gevraagd of zij het verschil proeven tussen de dure A-merken en de goedkopere nieuwe produkten. Food Fight: The discount boom. BBC 2, 20.30-21.00u. FILES - Picture taken 10 December 2004 shows Lidl trolleys in front of a supermarket of the German retail chain in Frankfurt/Main. The German retail chain is blackmailed, by people threatening to poison mouthwash products of the brand Odol, police said 12 January 2006. The concerned items have been removed from Lidl shops, a Lidl spokesman said 13 January. AFP PHOTO DDP/MARCUS BRANDT GERMANY OUT AFP

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor het overlijden van de 89-jarige sportjournalist en tv-commentator Herman Kuiphof. Verder onder meer een reportage over de Noorse havenstad Narvik, die al een jaar geleden te maken had met de kredietcrisis. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova. Aandacht voor het documentairefestival Idfa met o.m. een film over de Tsjechische schrijver en politicus Václav Havel, die tien jaar werd gevolgd. Verder een rapport over de motieven van de Amsterdamse ‘potenrammers’, die voor 60 procent van allochtone afkomst zijn. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Kunstcriticus Hans den Hartog Jager over zijn schilderijenboek Dit is Nederland, in tachtig meesterwerken, Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven vertellen over een nieuw seizoen van het satirische programma Draadstaal, schrijver Auke Kok zit op de Stoel van Steinz. Sidekick: Jan Mulder. Ned.3, 19.30-20.20u.

De laatste show. Talkshow met o.a. gast van de week Ramsey Nasr, Koen en Kris Wauters van Clouseau over hun nieuwe single met een interactieve videoclip en de komende concertreeks in het Antwerpse Sportpaleis: Crescendo. Ook aandacht voor het controversiële boek Vochtige streken van de Duitse televisiepresentatrice Charlotte Roche. Eén, 22.05-22.55u.

The Graham Norton show. Gasten zijn de Britse stand-up comedian en rtv-presentator Alan Carr en Tom Jones, die ook een lied zingt van zijn laatste album. BBC 2, 23.00-23.30u.

Pauw & Witteman. Trendwatcher Adjiedj Bakas over zijn boek The Future of Finance, journaliste Joanie de Rijke vertelt over haar ervaringen in Afghanistan, waar zij enkele dagen werd gegijzeld door de Taliban. Ned.1, 23.15-0.05u.

documentaire

Recipes for disaster. Pijnlijk grappige documentaire van John Webster over de dreigende gevolgen van de klimaatopwarming. Webster begint met vrouw en zijn twee kinderen aan een rigoureuze olieontwenningskuur. Het middenklassegezin ondergaat een ‘afkickproces’ van een jaar zonder autorijden of vliegen. Ook ontzien ze het milieu door geen plastic verpakkingen meer te gebruiken, etcetera. Canvas, 22.05-23.00u.

Operation homecoming: Writing the wartime experience. Amerikaanse (USA) documentaire uit 2007. Amerikaanse soldaten uit Afghanistan en Irak versturen gedichten, verhalen en brieven naar het thuisfront. Robbins verzamelde de getuigenissen en interviewde vele soldaten over hun oorlogservaringen. Voorafgaand aan de documentaire spreekt Twan Huys met regisseur Richard Robbins. Ned.2, 22.55-0.20u.

informatief

Andere Tijden: Jolanda Venema: De macht van een foto. Twintig jaar geleden veroorzaakte een foto van de zwakzinnige Jolanda Venema, naakt en met een riem aan de muur geketend, een schok in het hele land. Rond 1976 beginnen de ouders van Jolanda Venema hun strijd tegen de manier waarop hun dochter in Van Boeijen-Oord wordt behandeld. Het personeel weet geen raad met de agressieve buien van de verstandelijk gehandicapte vrouw en laat haar steeds vaker isoleren. Jolanda zit dan in een kale kamer, naakt opdat ze haar kleren niet kan verscheuren en met een band geketend aan een muur. De inspectie, die is gewaarschuwd door de ouders, grijpt niet in. Ten einde raad stapt het echtpaar Venema naar de media. Dan barst de publiciteit los. De politiek grijpt in, er komt een onderzoekscommissie en binnen enkele maanden zijn er financiële middelen om de behandeling van Jolanda aan te passen. Het gaat al snel zichtbaar beter met Jolanda. Maar ook andere verstandelijk gehandicapten profiteren ervan. Presentatie: Hans Goedkoop. Ned.3, 20.30-21.55u.

Keuringsdienst van Waarde. Consumentenprogramma over eten. Afl.: Bospaddestoel. Paddestoelen groeien overal maar de soepfabrikant noemt zijn kweekchampignonsoep bospaddestoelensoep. In zo’n bliksoep gelooft de argeloze burger. Het is inmiddels al een klassieke vraag van de Keuringsdienst van Waarde (uit welk bos komen uw bosvruchten?) En als er soep met cantharellen op het etiket staat, hoeveel cantharellen zitten er dan in? De Keuringsdienst telt ze zelf en hoeft daarvoor niet tot tien te kunnen tellen. Ned.3, 22.00-22.30u.

muziek

Lotuk: Arsenal. Muziekfilm over de Belgische band Arsenal, die dit voorjaar hun derde album: Lotuk uitbrachten. Canvas, 23.40-0.35u.

drama

Dell & Richthoven. Duitse misdaadserie over twee moderne Robin Hoods die het recht in eigen hand nemen en opkomen voor slachtoffers van gewetenloze mensen die niet door politie en justitie (kunnen) worden aangepakt. De een is een gepensioneerde advocaat, de ander een beroepsoplichter. Afl. 2, Der Süße Klang der Lüge, gaat over een oplichter en een waardevolle viool. ZDF, 20.15-21.00u.

amusement

Ik vertrek. Reportageserie over families die in het buitenland een nieuw leven gaan opbouwen. Deze keer o.m.: hoe gaat het met alternatief therapeut Niek Kuijs en bedrijfskundige Marianna von Schmidt die twee jaar geleden een verwaarloosde camping in voormalig Oost-Duitsland hebben gekocht? En met Edwin en Michèle de Rooden die een droomplek zochten in Portugal met hun drie zonen? Ned. 21.30-22.25u.