Rwandese voor rechter in Frankrijk

De Franse justitie heeft gisteren een hooggeplaatste medewerkster van de Rwandese president Paul Kagame voor de rechter in Parijs gebracht. Rose Kabuye (47), chef van het protocol van Kagame, wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijk incident dat de aanzet gaf tot de Rwandese genocide van 1994.

Kabuye was destijds, net als Kagame, een leider van rebellenbeweging RPF, die na de genocide de regeringspartij zou worden in Rwanda. Beide zouden persoonlijk betrokken zijn geweest bij het neerhalen van het vliegtuig met Hutu-president Habyarimana, waarna 800.000 Tutsi’s en Hutu’s werden vermoord. De twee piloten waren Frans, reden waarom Frankrijk de zaak behandelt.

Kabuye wordt formeel vervolgd voor „medeplichtigheid aan moorden, in relatie met een terroristische daad”. Kabuye, die ontkent, werd gisteren uitgeleverd aan Frankrijk, nadat ze in Duitsland was opgepakt op basis van een internationaal arrestatiebevel.

Rwanda dreigt nu internationale arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen 23 Franse (ex-)politici en -militairen wegens hún vermeende rol in de genocide. Ruzie over de Rwandese genocide leidde eerder al tot een diplomatieke breuk tussen Frankrijk en Rwanda. (AFP)