Russen gaan schip met Nederlandse schilderijen bergen

De Russen willen een oud schip gaan bergen dat onder meer 27 schilderijen van Nederlandse meesters vervoerde. Dat maakte een Russische stichting bekend die zich inzet voor de redding van het nationale erfgoed. De schoener Frau Maria verging in 1771 tijdens een storm voor de kust van het huidige Finland. De landing van het schip bestond verder uit goud, zilver, brons en porselein. De kostbaarheden waren bestemd voor de Russische keizerin Katharina de Grote. De kunstcollectie van de tsarina vormde de basis voor het Hermitage-museum in St.-Petersburg. Volgens de stichting bestaat er een kans dat de schilderijen nog in goede staat verkeren. De werken zijn mogelijk in loden kisten vervoerd die met was waren verzegeld. De doeken vertegenwoordigen een waarde van mogelijk 100 miljoen euro. Deskundigen uit Rusland, Zweden, Finland en Nederland stelden vast dat de schoener kan worden gelicht. Het schip ligt op 41 meter diepte.